Kako poboljšati svoje prezentiranje kod javnih nastupa

Prema nedavnom istraživanju online magazina Lifehacker, 84 posto ispitanika ima strah od javnog nastupa. Nažalost, javno izlaganje je nezaobilazan aspekt profesionalnog života mnogih ljudi.

Bilo da se radi o predstavljanju nekretnine kod posredovanja pri prometu nekretninama, predstavljanju pred potencijalnim klijentima ili o izlaganju na nekom javnom događanju, javni govor će vjerojatno imati veliku ulogu u vašem uspjehu. Stoga vam donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako poboljšati svoje vještine kod javnog izlaganja.

1. Upoznajte se s temom o kojoj izlažete

Ne morate uvijek u potpunosti sve znati o temi o kojoj govorite, stoga je uvijek važno da se pripremite i opremite s ključnim informacijama koje su povezane s temom koju prezentirate. S dostupnim internetom, relevantne informacije nisu tako daleko, i nadohvat su ruke, te si ostavite dovoljno vremena za istraživanje i pripremu ključnih informacija.

2. Planiranje pri prezentiranju informacija

Neki javni govornici će odabrati čitanje skripti pri predstavljanju, dok će drugi odabrati izlaganje putem natuknica ili kartica. Ako je moguće, najbolje je pamtiti ono što će te reći unaprijed, tako da se ne morate osvrtati na svoje bilješke. Tako će te u potpunosti biti u suradnji s publikom i sebe će te bolje pozicionirati kao vjerodostojan izvor informacija o temi o kojoj govorite.

3. Upoznajte svoju publiku

Zbog različite publike potrebno je poznavati različite vrste prezentacije i govorne stilove. Na primjer, tehnički potkovana i brza prezentacija može biti prikladna za publiku kao što su iskusni investitori, dok su sporije i pojednostavljene prezentacije prikladne za prezentiranje nekretnine potencijalnim kupcima koji po prvi puta kupuju nekretninu. Stoga je vrlo važno unaprijed razmišljati o svojoj publici, i znati o kakvom se profilu publike radi.

4. Vizualizacija

Slike i video sadržaj je vrlo zanimljiv,a kako ponekad sam govor nije dostatan da bi se zadržala pozornost publike, koliko god možete, koristite se svim sredstvima kako bi vaše prezentacije bile atraktivne i privlačne.

5. Pronađite prezentacijski stil koje najviše odgovara vašoj osobnosti

Koje dijelove vašeg osobnog života možete uključiti u prezentaciju, a koji će vam pomoći u ostvarivanju bolje povezanosti s publikom, bez podilaženja i ulizivanja. Možete uzeti primjere iz svakodnevnog života i pretvoriti ih u uvjerljivu priču . Personalizacija je samo jedan od načina koji vam uvelike može pomoći i poboljšati   javni nastup.URL članka Kako poboljšati svoje prezentiranje kod javnih nastupa