Kako je Satya Nadella preobrazio Microsoft

Kako je Satya Nadella preobrazio Microsoft

Satya Nadella preuzeo je Microsoft 27. ožujka 2014. godine i malo tko je mogao očekivati što će se dogoditi, a još je manje bilo onih koji su mogli prognozirati sve što je taj sposobni lider uspio postići. Kompaniju u kojoj je zaposleno više od 130 tisuća ljudi promijenio je iz temelja, u manje od pet godina.

Tako nešto još je bilo teže za postići s obzirom da mu je prethodnik bio Steve Ballmer, koji je više djelovao kao nekakav showman, a manje kao lider kompanije. Naravno, imao je svojih kvaliteta, ali one nisu bile dostatne za moderno vrijeme i to se moglo iščitati u potezima kao preuzimanje mobilnog odjela Nokije i fijasko koji je uslijedio. Sve to Nadella je morao prigrliti, a potom mudro i mirno mijenjati te donositi nove odluke koje će pogurati Microsoft prema naprijed.

Bez vike, samopromocije i problema s egom. Dakle, potpuna suprotnost od Ballmera. Taj Indijac od 1992. godine gradio je svoju poziciju u Microsoftu vrijednim radom, dokazivao se kao voditelj na svakom projektu i u svakom timu s kojim je radio. Pamti ga se i po tome da je u slobodno vrijeme slušao online predavanja iz neuroznanosti i poezije. Uz sve, ono najbitnije, imao je svoje ja.

Glasovao je protiv akvizicije Nokije, što nije bilo popularno u tom trenutku, ali objasnio je da nema smisla graditi treći mobilni ekosustav. Kao da je tad već imao u glavi što učiniti ako preuzme Microsoft. Zato je tijekom tog ožujka prije pet godina manje razmišljao o integraciji 33 tisuće Nokijinih zaposlenika u Microsoft, a više o tome kako krenuti "softverskim putem" snažno kao u slavnoj prošlosti. Pa se tako kao prvi potez odlučio predstaviti Microsoft Office na iPadu, što je bilo iznimno čudno starijim kolegama. Ipak je kompanija bila poznata po odbijanju suradnje s glavnim konkurentima. No, Nadella je prepoznao nova vremena brže nego drugi.

Tu najavu dao je iz male sobice u San Franciscu jer nije htio ostaviti dojam vrhovnog vođe nego samo jednog od zaposlenika u kompaniji. Tako je i nastavio, slušao je zaposlene, mijenjao stvari koje im nisu odgovarale, gledao kako učiniti sami rad praktičnijim do te mjere da je odlučio promijeniti mlijeko koje su dobivali u kuhinji.

Što se samog Microsofta tiče, okrenuo ga je prema cloudu, počeo prisno surađivati s Linuxom i uvrstio ga u ponudu, Edge je prebacio na Chromium, odustao je o hardvera po pitanju mobilnih uređaja i okrenuo se softveru, preuzeo GitHub, odustao od Groove te na razne načine pokušava Windows 10 učiniti univerzalnim i općenito pokušava objediniti kompletnu softversku ponudu kako bi korisnike zadržao uz sebe bez obzira s kojih platformi pristupali Microsoftovim proizvodima.

I, eto, Microsoft je pri vrhu najvrednijih kompanija svijeta, četvrti u ovom trenutku no s ambicijama da preuzme i sami vrh u dogledno vrijeme.

Još iz kategorije

Citus dobio nove nagrade za inovacije

Citus dobio nove nagrade za inovacije

09.09.2019. komentiraj

Na upravo završenoj međunarodnoj izložbi inovacija u Londonu hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju C@N Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality.

Zašto je sve teže biti inovativan i kako olakšati inovaciju

Zašto je sve teže biti inovativan i kako olakšati inovaciju

04.09.2019. komentiraj

Inovacija je vjera ili njen izostanak, navodi stručnjak Hod Fleishman u pokušaju objašnjenja zašto je sve teže biti inovativan i kako se u samo dva koraka može potaknuti inovativnost. Naravno, glavni razlog izostanka značajnijih inovacija svakako leži u činjenici da je svijet povezaniji nego ikad i da je prostora za nešto novo nikad manje.

Zašto je u važno u početku samostalno financirati pokretanje poslovanja

Zašto je u važno u početku samostalno financirati pokretanje poslovanja

04.09.2019. komentiraj

Pokretanje posla jedno je od najtežih stvari i svaki poduzetnik to jako dobro zna, prvenstveno jer tako nešto oduzima energiju, vrijeme i novac. Jako puno novca, više nego poduzetnik početnik ima na bankovnom računu. Stoga, kao najbolje rješenje čini se okretanje investitorima, zar ne? Ne!