Kako je Satya Nadella preobrazio Microsoft

Kako je Satya Nadella preobrazio Microsoft

Satya Nadella preuzeo je Microsoft 27. ožujka 2014. godine i malo tko je mogao očekivati što će se dogoditi, a još je manje bilo onih koji su mogli prognozirati sve što je taj sposobni lider uspio postići. Kompaniju u kojoj je zaposleno više od 130 tisuća ljudi promijenio je iz temelja, u manje od pet godina.

Tako nešto još je bilo teže za postići s obzirom da mu je prethodnik bio Steve Ballmer, koji je više djelovao kao nekakav showman, a manje kao lider kompanije. Naravno, imao je svojih kvaliteta, ali one nisu bile dostatne za moderno vrijeme i to se moglo iščitati u potezima kao preuzimanje mobilnog odjela Nokije i fijasko koji je uslijedio. Sve to Nadella je morao prigrliti, a potom mudro i mirno mijenjati te donositi nove odluke koje će pogurati Microsoft prema naprijed.

Bez vike, samopromocije i problema s egom. Dakle, potpuna suprotnost od Ballmera. Taj Indijac od 1992. godine gradio je svoju poziciju u Microsoftu vrijednim radom, dokazivao se kao voditelj na svakom projektu i u svakom timu s kojim je radio. Pamti ga se i po tome da je u slobodno vrijeme slušao online predavanja iz neuroznanosti i poezije. Uz sve, ono najbitnije, imao je svoje ja.

Glasovao je protiv akvizicije Nokije, što nije bilo popularno u tom trenutku, ali objasnio je da nema smisla graditi treći mobilni ekosustav. Kao da je tad već imao u glavi što učiniti ako preuzme Microsoft. Zato je tijekom tog ožujka prije pet godina manje razmišljao o integraciji 33 tisuće Nokijinih zaposlenika u Microsoft, a više o tome kako krenuti "softverskim putem" snažno kao u slavnoj prošlosti. Pa se tako kao prvi potez odlučio predstaviti Microsoft Office na iPadu, što je bilo iznimno čudno starijim kolegama. Ipak je kompanija bila poznata po odbijanju suradnje s glavnim konkurentima. No, Nadella je prepoznao nova vremena brže nego drugi.

Tu najavu dao je iz male sobice u San Franciscu jer nije htio ostaviti dojam vrhovnog vođe nego samo jednog od zaposlenika u kompaniji. Tako je i nastavio, slušao je zaposlene, mijenjao stvari koje im nisu odgovarale, gledao kako učiniti sami rad praktičnijim do te mjere da je odlučio promijeniti mlijeko koje su dobivali u kuhinji.

Što se samog Microsofta tiče, okrenuo ga je prema cloudu, počeo prisno surađivati s Linuxom i uvrstio ga u ponudu, Edge je prebacio na Chromium, odustao je o hardvera po pitanju mobilnih uređaja i okrenuo se softveru, preuzeo GitHub, odustao od Groove te na razne načine pokušava Windows 10 učiniti univerzalnim i općenito pokušava objediniti kompletnu softversku ponudu kako bi korisnike zadržao uz sebe bez obzira s kojih platformi pristupali Microsoftovim proizvodima.

I, eto, Microsoft je pri vrhu najvrednijih kompanija svijeta, četvrti u ovom trenutku no s ambicijama da preuzme i sami vrh u dogledno vrijeme.

Još iz kategorije

Kupci na prvom mjestu

Kupci na prvom mjestu

16.06.2019. komentiraj

U studenom ove godine održat će se 10. konferencija SUPERPRODAVAČ te se dodijeliti nagrade najboljima, B2B Superprodavač godine, o čemu smo razgovarali sa Sandrom Mihelčić koja je i pokrenula ovu nagradu i konferenciju.

Kako odgajati djecu u digitalnom dobu?

Kako odgajati djecu u digitalnom dobu?

12.06.2019. komentiraj

Dolaskom ljetnih vrućina bliži se i kratka stanka po pitanju raznih događaja iz ICT svijeta. Nakon godišnjih odmora, u rujnu slijedi novi val zanimljivih konferencija i srodnih događanja, a među njima se ističe Weekend Media Festival. Ovogodišnje izdanje WMF-a održat će od 19. do 22. rujna u Rovinju.

5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

11.06.2019. komentiraj

Nedostatak koncentracije na poslu česta je pojava i pojavljuje se iz vrlo jednostavnih razloga, koji se mogu riješiti bez previše stresa te na taj način zapravo poboljšati produktivnost. Stoga, nastavku ovog teksta donijet ćemo pet najčešćih razloga za dekoncentraciju i kako ih se riješiti.