Kako biti što učinkovitiji lider?

Kako biti što učinkovitiji lider?

Foto: Fotolia

Da bi bili što učinkovitiji lider, morate imati puno iskustva u poslu koji obavljate. Svaki proces rada mora vam biti u glavi i zapamtite jedno zlatno pravilo – nema improviziranja. Ima onih autora koji zagovaraju opciju improvizacije jer se ponekada iz svega toga izrodi neka dobra ideja ili uspješan projekt, ali to su izuzeci. Držite se provjerenih metoda i nemojte previše riskirati jer bi vam se moglo dogoditi da ostanete na ulici. Skupa s svojim timom.

Nisu vremena za riskiranje, a oni romantičari koji zagovaraju formulu „sve ili ništa“ najvjerojatnije se nisu našli u ulozi lidera. No, to ne znači da ne trebate biti odlučni, skloni agresivnijem nastupu na tržištu, ali pazite da ne uđete u neki preveliki rizik.

Motivirajte ljude na način da vide kako vi dajete sve od sebe u poslu, pokažite im da vam je stalo do organizacije i njih samih. Dopustite neka svatko iznese svoje mišljenje dok radite na nekom projektu, ali neka vaša bude zadnja.

Respektirajte protivnike, neka vaš tim vidi kako imate dostojanstvo i cijenite druge. Nemojte vikati na svoje ljude, objasnite im na normalan način što tražite od njih, potapšajte ih po ramenu, platite im ručak i budite uz njih u dobru i zlu. Morate imati viziju onoga što želite postići, vaši ljudi se moraju osjećati sigurno.

Koliko samo imamo neodlučnih „lidera“ koji ne znaju što hoće, stalno mijenjaju mišljenja, tuže se na zaposlenike, nemaju blagog pojma o poslu ili prvi bježe kada se brod nagne. Posebno pripazite na to da ne dajete lažna obećanja. Budite bolje iskreni i recite – žao mi je, ali to u ovom trenutku nije moguće.

Nemojte zavaravati ljude oko sebe jer time zavaravate i sebe da ste učinkoviti lider. Kada postignete uspjeh, podijelite ga sa svojim timom, pohvalite ljude, dajte im sve zasluge, a vi se povucite u kut, zapalite cigaru, popijte gutljaj šampanjca i zadovoljno se nasmiješite.

Još iz kategorije

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

24.01.2020. komentiraj

Poduzetnici konstantno moraju biti u pokretu i konstantno se moraju nanovo izgrađivati jer status quo može označiti njihov krah. Takav pritisak nešto je s čime se samo najbolji mogu nositi jer nikad ne prestaje, posebno u današnjem ubrzanom vremenu. Zato, treba osluškivati tržište, tražiti načine kako se pozicionirati i napraviti iskorak.

Kultura poslovanja u radnoj okolini

Kultura poslovanja u radnoj okolini

20.01.2020. komentiraj

Promjena posla nikad nije laka, ali kad se na nju odlučite, izrazito je bitno biti svjestan u kakvo radno okruženje dolazite. U suprotnom biste mogli vrlo brzo otići ili tražiti novu poziciju unutar kolektiva. Srećom, tako nešto moguće je promijeniti. Ne uvijek, ali moguće je.

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

17.01.2020. komentiraj

Kompanije su dugi niz godina demografske informacije tretirale kao najrelevantnije pri oglašavanju i oslanjali su se na njih kad god je trebalo “targetirati” određenu skupinu ljudi. No, to više ne vrijedi i vrijeme je da se kompanije prilagode takvoj stvarnosti jer će u suprotnom bacati novac u vjetar.