Direktori angažman zaposlenika vide kao najbitniji faktor za poboljšanja iskustva korisnika

Direktori angažman zaposlenika vide kao najbitniji faktor za poboljšanja iskustva korisnika

Foto: DepositPhotos

Angažman zaposlenika pri donošenju poboljšanja po pitanju iskustva korisnika (CX) čak 86 posto direktora u Gartnerovu istraživanju vidi kao najbitniji faktor u bolje obavljanju posla. Dakle, CX je bitnija stavka i od upravljanja projektima ili vještinama koje se vežu uz podatke, odnosno, njihovu analizu.

U samom istraživanju, koje se odvijalo u veljači i ožujku ove godine, sudjelovalo je 209 direktora iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Singapura, Indije, Kanade i Novog Zelanda. Svi oni dolaze iz raznih dijelova industrije i kompanija različitih veličina, ali svima im je zajedničko što su iznimno uključeni u CX programe. Također, od svih ispitanih, 71 posto njih je na vodećim pozicijama u kompanijama.

Bez iznenađenja, svima njima bitno je kako korisnici gledaju na njihove kompanije jer ako su im iskustva pozitivna, to se pozitivno odražava na ukupno poslovanje, što automatski znači da je angažman zaposlenih u CX dijelu iznimno bitan, očito možda i najbitniji. Zato, također bez iznenađenja, trećina ispitanih razmišlja o korištenju virtualnih asistenata kako bi poboljšali CX segment. To uključuje virtuakne asistente za korisnike (VCAs), chatbotove i virtualne osobne asistente (VPAs).

Blockchain tehnologija razmatra se pak kod 15 posto ispitanih, a njih 11 posto razmišlja o umjetnoj inteligenciji (AI). Dakle, polako, ali sigurno će ljudski segment biti zamijenjen, ponajprije zbog nezadovoljstva načinom na koji se radi. Naravno, ovo istraživanje u cijeloj svojoj biti ipak ne pokriva razloge za izostanak angažmana, ako ga ima, već se samo bavi potrebom da do njega dođe kako bi korisnici bili sretniji i vraćali se kompaniji.

Također, treba napraviti i detaljna istraživanja na temu iskustva korisnika pri interakciji "sa strojem" umjesto čovjekom. Na kraju priče, treba i detaljno proučiti koliko dobro aktualni virtualni asistenti ili AI uopće mogu unaprijediti CX, s obzirom da nisu dovoljni samo podaci koji se prikupljaju već i interakcija, u kojoj je pak nerijetko potrebno improvizirati...

Još iz kategorije

Razvojni trendovi koji će donositi uspjeh

Razvojni trendovi koji će donositi uspjeh

20.02.2019. komentiraj

Pobjednici u poslovanju znatno su se promijenili u posljednjem desetljeću. Kada je počelo aktualno desetljeće, u 2010. godini, u svijetu se 10 najvećih burzovnih poduzeća po tržišnoj kapitalizaciji nalazilo u pet zemalja, samo su dvije bile iz tehnološkog sektora, a ni jedna nije vrijedila više od 400 milijardi dolara. Danas, svih 10 najboljih su u SAD-u i Kini, većinom su to tehnološke tvrtke, a neke su, barem privremeno, premašile vrijednost jednog trilijuna dolara.

4 razloga zašto je empatija dobra za poduzetništvo

4 razloga zašto je empatija dobra za poduzetništvo

13.02.2019. komentiraj

Lako je u današnje vrijeme biti ciničan, ipak nas se bombardira na sve strane 24 sata svakog dana u tjednu negativnim informacijama, ekstremnim vijestima, senzacionalističkim naslovima i prilozima... Stoga se vrlo jednostavno može pomisliti da su nasilje, seksizam, predrasude prema starijim osobama, ksenofobija i politička nekorektnost nešto čime se postiže uspjeh.

3 najgore poslovne greške koje novi poduzetnici najčešće rade

3 najgore poslovne greške koje novi poduzetnici najčešće rade

13.02.2019. komentiraj

Poduzetnici su ljudi kao i svi ostali, što znači da su skloni greškama. No, na putu prema uspjehu kakav prosječni čovjek ipak nema u svojim ambicijama, znaju činiti podosta nepotrebne pogreške, koje se lako može okarakterizirati i tupastima, dok bi “glupe” ipak bila prejaka riječ. Ipak se radi o početničkim propustima, spoticanjima... A kad se radi o tim pogreškama, tri su najčešće.