Devet savjeta za poboljšanje fokusa u radu

Devet savjeta za poboljšanje fokusa u radu

Foto: Fotolia

Fokus je jedna od najbitnijih stavki za napredak u poslovanju jer bez njega skloniji smo greškama, lošim odlukama te općenito sporije i nekvalitetnije radimo. Uz fokus se sve to mijenja pa postižemo bolje rezultate u svakom pogledu. Samo, ponekad je teško fokusirati se jer privatni život utječe na poslovni, bilo da se radi o osobnim problemima ili minornim stvarima kao neispavanost.

Ako želite u svakom trenutku ipak poboljšati taj famozni fokus pa da ostvarite bolje rezultate, dovoljno je pratiti devet koraka koje poslovni gurui navode na svojim seminarima i knjigama.

1. Jasni ciljevi

Odredite što želite napraviti. Ako ste iznimno umorni nema smisla tjerati sebe samog da završite određeni projekt jer nakon osam ili deset sati bit ćete još umorniji i kontraproduktivniji. Zato obavite posao koji ne zahtijeva previše umnog rada, ali iziskuje vrijeme. Obavite to kako biste dok sutradan odmorite imali temelje za završiti ono što je ostalo. Dakle, postavite u svakom trenutku jasne ciljeve, od nižih do viših razina. Isto kao da vježbate, kad tek krenete ili ste premoreni nećete moći u jednom danu istrčati deset kilometara, ali bitno je da istrčite bilo koliko, da ne stagnirate.

2. Prioriteti

Kao i kod ciljeva, postavite jasne prioritete. Nećete raditi završni dio posla prije nego obavite onaj prvotni. Ne preskačite korake, sami dobro pogledajte situaciju i zaključite kako, što i kad.

3. Jednostavna organizacija

Ne zatrpavajte se nepotrebnim zadaćama ili stvarima oko sebe. Koristite se samo alatima koji pomažu za obavljanje posla kako vas ništa ne bi odvraćalo od samog rada pa na taj način narušavalo koncentraciju.

4. Isključite se

Mobiteli, e-mail, društvene mreže... Sve ugasite, uklonite i posvetite se poslu.

5. Korak po korak

Nemojte raditi nekoliko stvari odjednom nego jednu po jednu. Bit ćete brži i efikasniji.

6. Vremenska ograničenja

Odredite si unaprijed vrijeme potrebno za neki posao jer na taj način same sebe ćete natjerati raditi ga predanije.

7. Automatizacija

Ne morate raditi baš sve sami. Primjerice, ako vodite posao, financijski menadžment može za vas obavljati netko drugi. Ili, na nižim razinama, javljanje na telefon, kavu, ručak... može za vas obavljati netko drugi. Možda se čini kao trošak isprva, ali dugoročno će vam poslužiti.

8. Koristite cijeli zaslon

Nemojte smanjivati zaslon jer ćete na taj način vidjeti i druge stvari, koje bi vas mogle omesti.

9. Odmor

Vraćamo se na početak. Nemojte se umarati nepotrebno jer na kraju dođe sve na isto. Ukoliko ste odmorni, bolje ćete, brže i efikasnije raditi.

Još iz kategorije

Imaju li mladi visokoobrazovani šanse u Hrvatskoj nakon školovanja

Imaju li mladi visokoobrazovani šanse u Hrvatskoj nakon školovanja

14.06.2018. komentiraj

Posljednji ovogodišnji Maraton karijera otvorio je aktualno i važno pitanje – mogu li mladi visokoobrazovani građani RH ostati u Hrvatskoj nakon školovanja i uspješno se zaposliti u svojoj struci. Nakon uspješno održanih susreta na FER-u, FPZG-u, FFZG-u i PMF-u, jučer je održan finalni susret na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Praktičan CRM pilot projekt za bolja tehnička znanja i poziciju na tržištu rada

Praktičan CRM pilot projekt za bolja tehnička znanja i poziciju na tržištu rada

13.06.2018. komentiraj

Microsoft, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Adacta predstavili su prve rezultate zajedničkog projekta suradnje sa studentima diplomskog studija EFZG-a na smjeru Marketing u akademskoj godini 2017/2018.

FER-ov startup inkubator predstavlja drugu generaciju polaznika

FER-ov startup inkubator predstavlja drugu generaciju polaznika

12.06.2018. komentiraj

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva danas će predstaviti drugu generaciju studenata uključenih u rad startup inkubatora SPOCK. U programu sudjeluju studenti Sveučilišta u Zagrebu i oni koji su završili studij unazad dvije godine.