Četiri stvari koje svako poduzeće mora znati o generaciji Z

Četiri stvari koje svako poduzeće mora znati o generaciji Z

Foto: Fotolia

Generacija Y, poznatija kao milenijalci, odrasla je i polako preuzima kontrolu nad raznim industrijama pa se nekako polako primaklo vrijeme za otkrivati generaciju Z. Jer, riječ je o osobama rođenima između 1995. i 2012. godine, a s obzirom da čine 25 posto ukupne populacije Sjedinjenih Američkih Država, veća su skupina no Baby boomersi ili milenijalci.

Isto tako, do 2020. će generacija Z činiti 40 posto ukupne baze kupaca u SAD-u i vrijeme je da se shvati kako im pristupiti na najbolji mogući način. Naravno, analize su već počele i donosimo četiri stvari koje treba znati o generaciji koja će vrlo brzo krenuti u osvajanje svijeta. I to je bitno, posebno jer su milenijalci još uvijek velika nepoznanica generaciji X, primjerice.

1. Na generaciju Z se lako utječe

Društvene mreže provjeravaju oko stotinu puta dnevno i umjesto brojeva telefona, razmjenjuju profile i tako ostaju u kontaktu. Stoga, umjesto da na njih utječu oglasi ili slavne osobe, na njih utječu stvarne osobe. Najčešće je riječ o influenserima, ali vrlo su često osobe od utjecaja i prijatelji, poznanici ili kolege sa savjetima što kupiti, a što ne. Stoga, da bi se utjecalo na pripadnike generacije Z, trebate ulagati uvelike u društvene mreže i prisutnost na njima te ne ignorirati niti jednu, sve su bitne. I, najbitnije, nemojte dijeliti identičan sadržaj na svim mrežama jer prati se sve pa ako se ponovite, niste "kul"...

2. Generacija Z je socijalno svjesna

Nije im strano podupirati financijski one s kojima dijele svjetonazore, stavove ili vrijednosti. Što je neki brend više socijalno osvješten, veće su šanse da će mu se pripadnici generacije Z prikloniti. Zato, da biste do nove baze kupaca, pokažite da ste socijalno osvješteni, aktivirajte se kroz humanitarni rad i nemojte glumiti ništa, budite svoji. Ako se otkrije da glumite, a često se otkrije, pad će biti strmoglav.

3. Generacija Z je štedljiva

Čak 72 posto ispitanih pripadnika generacije Z u anketama tvrdi da je cijena ono što ih prvo zanima prije kupnje. Ništa čudno, još su mladi, imaju studentske zajmove, vidjeli su svoje roditelje kako ostaju bez posla, domova, ušteđevine i iznimno su oprezni. Pristupite im zato akcijama, a skuplje proizvode ili usluge promovirajte kao autentične, odnosno, pokažite zašto su takvi i zašto bi trebali biti zanimljivi.

4. Generacija Z voli biti dijelom vaše marketinške priče

Ovo je najjednostavnija stavka koju treba zapamtiti. Sudjelujte u interakciji, obraćajte im se, dajte im priliku da izraze mišljenje i nemojte ga odbacivati. Time se grade povjerenje i osobniji odnos.

Još iz kategorije

Otvorene prijave za program Social Impact Award Hrvatska

Otvorene prijave za program Social Impact Award Hrvatska

13.03.2019. komentiraj

ACT Grupa je u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER javnosti predstavila program Social Impact Award Hrvatska i otvorila prijave za sudjelovanje. Social Impact Award program pokrenut je 2009. godine od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Zakladom Erste i Vienna University of Economics and Business. Fokus ovog programa je na mladima od 14-30 godina starosti koji su voljni pridonijeti radu na društvenoj promjeni i biti dio razvoja društvenog poduzetništva u svijetu. Program se danas provodi u više od 20 zemalja Europe, Azije i Afrike te obuhvaća više od 8.000 studenata i mladih godišnje.

Schneider Electric pokrenuo natjecanje Go Green in the City 2019.

Schneider Electric pokrenuo natjecanje Go Green in the City 2019.

04.03.2019. komentiraj

Schneider Electric pokrenuo je Go Green in the City 2019., godišnje globalno natjecanje za studente s ciljem pronalaženja smjelih zamisli i inovativnih rješenja za pametnije, energetski učinkovitije i održive gradove.

5 koraka kako osigurati pažnju na prezentaciji

5 koraka kako osigurati pažnju na prezentaciji

26.02.2019. komentiraj

Prezentacijske vještine nešto su što treba usavršiti i vježbati konstantno. Neki se rađaju komunikativniji, s više karizme i talenta, ali nitko ne može bez vježbe stići do savršenstva, situacije u kojoj ih se sluša od prve do posljednje riječi. Ukoliko želite biti takav, imati pozornost cijele prostorije, tad u nastavku teksta dobro pročitajte pet koraka o načinima prezentiranja koji će vam osigurati pažnju.