Bitne činjenice kod pregovaranja

Kao pregovarač morate si postaviti ciljeve koje želite postići. Potrošite vrijeme na proučavanje konkurencije i njihovih tehnika pregovaranja jer će vam to dobro doći kada dođe do pregovora. Kao pregovarači želimo da obje strane budu zadovoljne i da se postigne efekt win/win. Neki puta popustite malo i nemojte biti previše tvrdoglavi. Morate razumjeti da iz pregovora moraju oba dvije strane izaći zadovoljne.

Budite hrabri kada tijekom pregovora iznosite svoje stavove i nemojte pokazivati znakove uplašenosti. Definirajte što želite, budite otvoreni, nemojte se povlačiti, ali napravite male ustupke koji nisu vama na štetu. Atmosferu pregovora učinite ugodnom, probajte ostaviti dojam opuštene osobe, izbjegavajte bilo kakve konflikte i podizanje glasa. Morate shvatiti drugu stranu i razumjeti kako i oni žele izvući maksimum iz pregovora s vama. Zato poštivajte pregovarača, nemojte ga podcjenjivati niti ucjenjivati.

Samouvjerenost je jedna od pretpostavki da uspješno završite pregovore zato poradite na svojem nastupu i prezentaciji. Kada znate što želite i kada imate ciljeve koje želite postići onda je već 90 % posla uspješno obavljeno.URL članka Bitne činjenice kod pregovaranja