7 savjeta za timski rad

Problem koji dijelite s drugima problem je koji se višestruko lakše riješi. Prema studiji Sveučilišta Stanford u Sjedinjenim Američkim Državama, ta stara izreka ima pokriće. I to veliko.

Dapače, na tu temu provelo se istraživanje i ono pokazuje 64 posto više šanse za uspjeh ukoliko se na rješavanju problema radi timski umjesto pojedinačno. Nadalje, kompanije koje promoviraju timski rad imaju pet puta veće šanse za dostizanje boljih rezultata od onih koje to ne čine.

No, sve to dobro zvuči u teoriji, praksa može biti škakljivija. Stoga, da bi se bolje timski pristupalo problemima, donosimo sedam savjeta kako to postići.

1. Stvorite prostor namijenjen timskom radu

Zaposlenici se moraju osjećati ugodno, ali i da ih se potiče na timski rad. Prostor u kojem postoje potrebni alati i načini za rješavanje problema svakako su prvi korak za tako nešto. Naime, uz takav prostor sugerira se da je zajednički rad poželjan.

2. Budite otvoreni za različitu perspektivu

Ne vidimo svi rješenje problema na identičan način, ali činjenica je da rijetko postoji više rješenja za jedan problem. Stoga, netko će uvijek biti u pravu, ali nećete uvijek to biti vi. Prigrlite to i okrenite se različitim pogledima na situaciju, otvorit će vam se vidici i uistinu ćete naučiti što je timski rad.

3. Problem smanjite na manje dijelove i pristupajte im zasebno

Ponekad se problemi pred nama čine nesavladivima, ali sigurno se mogu riješiti. Zato, podijelite ga na više dijelova i neka se cijeli tim bavi zasebnim dijelom. U konačnici zajedničkim snagama može se doći do rješenja.

4. Gradite rješenje kroz ideje cijelog tima

Ovo mogu samo timovi u kojima vlada visoka razina povjerenja. Poslušajte ideje jednih drugih i isprobavajte ih. Možda skup ideja poluli uspjeh, možda to uspije samo jedna ideja.

5. Hrabrite jedni druge i dajte si podršku

Čak i ako se ne dođe do rješenja ili nečije ideje "ne drže vodu", bitno je da se radi zajednički. Naime, nečiji neuspjeh može biti korak naprijed prema uspjehu. Podržite se.

6. Njegujte priliku za razvoj i rast

Svaki put kad tim zajedno radi i stigne do rješenja jest situacija u kojoj taj tim raste, u kojoj svaki pojedinac raste i razvija se. Prigrlite to, neka to bude motivacija.

7. Budite iznad osobnih konflikata i različitih stavova

Nemoguće je da se svi oko svega slažu, ali kad se traže rješenja nekog problema, cilj je zajednički i tome treba pristupiti upravo tako - zajednički.URL članka 7 savjeta za timski rad