6 savjeta za poboljšanje produktivnosti od 6 svjetski uspješnih poduzetnika

6 savjeta za poboljšanje produktivnosti od 6 svjetski uspješnih poduzetnika

Foto: Fotolia

Produktivnost je ono što može učiniti veliku razliku na tržištu, kad se natječete s konkurencijom. Naravno, nije lako biti produktivan ili izvući maksimum iz sebe pa i svojih ljudi, ali najuspješniji poduzetnici svijeta imaju male trikove kako to čine i odlučili su ih podijeliti sa svijetom. Pa evo što velika šestorka kaže.

1. Elon Musk i e-mail poruke

Za njega svaki dan počinje u sedam ujutro na identičan način - pregledom e-mail poruka. Naravno, ima ih previše da bi sve bile pregledane, ali zato Musk odvaja one manje bitne od najbitnijih pa odgovara samo na njih 30 minuta. Na taj se način razbudi, sazna što ga čeka i bolje se pripremi na dan. A s godinama stiglo je i iskustvo prepoznavanja unaprijed koji e-mail može pričekati, a na koji treba odmah odgovoriti.

2. Jeff Bezos i "pravilo dvije pizze"

Sastanci znaju često biti gubljenje vremena, posebno ako je više ljudi na njima. Primjerice, ako je u sobi 12 osoba, a na svaku "otpadne" pet do deset minuta, izgubi se i do dva sata od dana uzalud. Zato Bezos ima rješenje, nikad ne poziva u prostoriju više osoba od onog broja koliki je potreban da se nahrane od dvije pizze. Dakle, riječ je o šesto do osam osoba.

3. Dustin Moskowitz i jedan slobodan dan

Posudio je tu ideju od Facebooka i odlučio jedan dan imati potpuno slobodnim i otvorenim. Dakle, nema sastanaka. Izabrao je srijedu jer je na polovici tjedna i kao takva se činila najpraktičnijim danom.

4. Richard Branson i liste

Uvijek uz sebe ima mali blokić i zapisuje ideje, napomene, podsjetnike... Bira činiti to rukom i na komad papira jer smatra da tako uspijeva bolje upiti sve što zapisuje te na taj način održava visoku produktivnost.

5. Robert Kirkman postavlja ambiciozne ciljeve

Voli si postaviti nerealne ciljeve i truditi se ispuniti ih jer na taj način čini iznadprosječni posao. Primjerice, zacrta si napisati 12 stranica dnevno ukoliko želi napisati četiri ili pet zato što na taj način napiše šest ili sedam, ali se ujedno i natjera drugi dan raditi više. Tako nadmašuje svoje želje, ali se i tjera prema naprijed.

6. Steve Jobs se fokusirao sam na najbolje ideje

Početkom svake godine, Jobs bi pozvao vodeće direktore u kompaniji i zatražio od njih da prikupe stotinu ideja za godinu pred njima. Na kraju bi se koncentrirao na otprilike tri za koje bi vjerovao da se mogu ispuniti i donijeti prosperitet kompaniji pa bi se svi sljedećih 12 ili više mjeseci bavili tim idejama.

Još iz kategorije

Može li pametni ured povećati i produktivnost vaših zaposlenika?

Može li pametni ured povećati i produktivnost vaših zaposlenika?

10.12.2018. komentiraj

Lideri IT odjela u manjim, srednjim i većim kompanijama morali bi se koristiti upravo dostupnom tehnologijom, uz dodatak ljudskih vještina, kako bi poboljšali produktivnost te brže i efikasnije postigli zacrtane ciljeve. Kako to ostvariti savjetuje pet svjetskih stručnjaka na IT području, odnosno, rukovodećim pozicija neke od kompanija.

Digitalni projekti za školarce u Algebri

Digitalni projekti za školarce u Algebri

30.11.2018. komentiraj

Algebrina Digitalna akademija, program digitalnog obrazovanja djece koji je ove školske godine ušao u treću godinu provedbe, uvodi mogućnost projektnog pohađanja nastave. Na svih 50 lokacija na kojima se provodi djeca mogu sudjelovati u programu po projektnom principu.

Budućnost je u paralelnom razvoju digitalne i kreativne inteligencije

Budućnost je u paralelnom razvoju digitalne i kreativne inteligencije

28.11.2018. komentiraj

Budućnost je digitalna, no potrebno je istovremeno snažno razvijati i neke druge vještine. Koje? Vještine budućnosti. Vještine koje je najteže naći na tržištu rada. To su one vještine koje ne mogu izvoditi strojevi: problem-solving vještine, kreativnost i inovativnost, prilagodljivost, vodstvo, emocionalna inteligencija.a