5 savjeta za treniranje mozga

Znatiželja je prva i posljednja strast velikih umova. Izjavio je to engleski pisac Samuel Johnson i to itekako vrijedi u današnje vrijeme, kad se sve odvija iznimno brzo. Toliko da svako stagniranje može značiti poveći zaostatak u odnosu na konkurenciju. Također, bez znatiželje teško se (p)ostaje originalan i inovativan.

Naravno, ne može se biti znatiželjan, kreativan i pun energije apsolutno uvijek, to je nemoguće. Ali, obzirom da je i mozak mišić, moguće ga je vježbati i u nastavku teksta donosimo pet načina za to.

1. Namjerno potencirajte znatiželju

Ne započinjite dan s kavom, novostima i sastancima, uzmite si minutu i podsjetite pitati "Zašto?" Za većinu poduzetnika, to bi trebalo biti prirodno, ali lako se "zapetljati" u dnevne rutine pa zanemariti ono što je pokretačka snaga osoba koje su pokrenule i vode posao.

2. Čitajte knjige - mnogo njih

Milijarderi kao Bill Gates, Mark Cuban Mark Zuckerberg i Warren Buffet čitaju po pet knjiga mjesečno. Amerikanci u prosjeku čitaju jednu godišnje. Nije bitno što čitate, bitno je da mozak konstantno radi i nadopunjava se. Uostalom, čitanjem se upija znanje o raznim sferama, ali i potiče na razmišljanje. Ujedno, na taj se način vježba koncentracija, fokus i uči ostati smiren u napetim situacijama. Naravno, čitanje oslobađa i od stresa.

3. Posvetite se obrazovanju

Ne morate doslovno ponovno "u školske klupe", posebno ne u vrijeme kad tehnologija omogućava učiniti tako nešto iz udobnosti doma. Bitno je konstantno učiti, interesirati se što ima novo i čemu se uči mlade koji bi trebali raditi s vama, uz vas ili vam biti konkurencija. Ne govori se bez razloga da čovjek uči dok je živ. Usmjeriti se ne može škoditi, dapače.

4. Pronađite u svakodnevici nešto što vas ispunjava

Koliko god se nešto činilo dosadno, pokušajte to učiniti zabavnijim. Na taj način "izazvat" ćete mozak da bude kreativan i da smišlja kako nešto dosadno pretvoriti u zabavno. Često posao zna biti zamoran i dosadan, ali ako ga nekako učinite zabavnijim, bit će vam lakše.

5. Slušajte, slušajte... i nastavite slušati

Izvršni direktor Blockubstera odbio je financirati Netflix s 50 milijuna dolara početkom stoljeća jer je CEO John Antioco bio uvjeren da taj poslovni model ne može uspjeti. Blockbuster je prije deset godina zatvorio vrata i trenutno posluje samo na jednoj lokaciji - u Oregonu. Ali, da je Antioco bio okružen ljudima koji mu se usude suprostaviti, da je slušao što mu govore i da je slušao prezentaciju Netflixa, možda Blockbuster ne bi propao. Nikad nećemo saznati, ali zato znamo da uvijek treba pomno slušati jer vremena se konstantno mijenjaju i treba biti otvoren za nove ideje, projekte, strategije...URL članka 5 savjeta za treniranje mozga