5 koraka kako osigurati pažnju na prezentaciji

Prezentacijske vještine nešto su što treba usavršiti i vježbati konstantno. Neki se rađaju komunikativniji, s više karizme i talenta, ali nitko ne može bez vježbe stići do savršenstva, situacije u kojoj ih se sluša od prve do posljednje riječi. Ukoliko želite biti takav, imati pozornost cijele prostorije, tad u nastavku teksta dobro pročitajte pet koraka o načinima prezentiranja koji će vam osigurati pažnju.

1. Započnite razgovor

Većina prezentacija započinje "igrom na sigurno". Opisuje se povijest kompanije i njenog osnivala te fotografije njenog sjedišta... To je dosadno i predvidljivo. Razmislite, prezentacijom nešto želite prodati, bilo da se radi o proizvodu ili nekoj ideji. Kad inače to radite, sigurno ne počinjete pričom o sebi. Stoga, umjesto "igre na sigurno", izaberite za početak neki statistički podatak vezan uz samu prezentaciju, koji prikazuje ono što nudite kao iznimno potrebno i vrhunski. Nakon toga pitajte vašu publiku kakvi su dojmovi, što su posebno zapazili i što ih zanima. Neka se osjećaju uključenima.

2. Limitirajte sadržaj

Morate poznavati prezentaciju koju nudite, od prve do posljednje stranice. Na taj način će ona biti kao vodič za praćenje priče publici, a ne vama. Loše izgleda ako iz prezentacije crpite informacije o kojima ćete pričati, a to nikad ne biste smjeli. Stoga, limitirajte prikazano što više i prebacite pozornost na sebe, pokažte stručnost o tematici. Kao najbolji savjet kako to činiti nudi se vježba, barem deset puta održite prezentaciju sami sa sobom dan prije same prezentacije.

3. Budite emotivni

Kad ističete nešto bitno u prezentaciji, iskažite svojim ponašanjem da je to bitno, podignite glas, budite euforični. Nikako nemojte biti jednolični, to ne ostavlja dobar dojam. I pričajte priče, one se pamte u prosjeku sedam puta duže nego činjenice. Dakle, činjenice ispričajte kroz priče, budite kreativni.

4. Izrazite "tihu brigu"

Kad sve završite, nemojte samo stajati i čekati, unaprijed prepoznajte što bi moglo brinuti potencijalne korisnike, klijente ili kolege kojima se obraćate pa unaprijed i recite rješenja. Time ste korak ispred i uspijevate pridobiti povjerenje.

5. Završite s prednostima

Na kraju prezentacije pokažite benefite onoga što prezentirate i kako bi sve skupa moglo izgledati u bližoj ili daljoj budućnosti. Istaknite te prednosti. Dodatno angažirajte prisutne i pogledajte im lica, prepoznajte ako imaju nejasnoća i sugerirajte da pitaju bilo što. Samo nemojte izaći bez da vidite reakcije jer to znači da niste korak ispred, a morate biti u svakom trenutku.URL članka 5 koraka kako osigurati pažnju na prezentaciji