5 koraka kako osigurati pažnju na prezentaciji

5 koraka kako osigurati pažnju na prezentaciji

Foto: DepositPhotos

Prezentacijske vještine nešto su što treba usavršiti i vježbati konstantno. Neki se rađaju komunikativniji, s više karizme i talenta, ali nitko ne može bez vježbe stići do savršenstva, situacije u kojoj ih se sluša od prve do posljednje riječi. Ukoliko želite biti takav, imati pozornost cijele prostorije, tad u nastavku teksta dobro pročitajte pet koraka o načinima prezentiranja koji će vam osigurati pažnju.

1. Započnite razgovor

Većina prezentacija započinje "igrom na sigurno". Opisuje se povijest kompanije i njenog osnivala te fotografije njenog sjedišta... To je dosadno i predvidljivo. Razmislite, prezentacijom nešto želite prodati, bilo da se radi o proizvodu ili nekoj ideji. Kad inače to radite, sigurno ne počinjete pričom o sebi. Stoga, umjesto "igre na sigurno", izaberite za početak neki statistički podatak vezan uz samu prezentaciju, koji prikazuje ono što nudite kao iznimno potrebno i vrhunski. Nakon toga pitajte vašu publiku kakvi su dojmovi, što su posebno zapazili i što ih zanima. Neka se osjećaju uključenima.

2. Limitirajte sadržaj

Morate poznavati prezentaciju koju nudite, od prve do posljednje stranice. Na taj način će ona biti kao vodič za praćenje priče publici, a ne vama. Loše izgleda ako iz prezentacije crpite informacije o kojima ćete pričati, a to nikad ne biste smjeli. Stoga, limitirajte prikazano što više i prebacite pozornost na sebe, pokažte stručnost o tematici. Kao najbolji savjet kako to činiti nudi se vježba, barem deset puta održite prezentaciju sami sa sobom dan prije same prezentacije.

3. Budite emotivni

Kad ističete nešto bitno u prezentaciji, iskažite svojim ponašanjem da je to bitno, podignite glas, budite euforični. Nikako nemojte biti jednolični, to ne ostavlja dobar dojam. I pričajte priče, one se pamte u prosjeku sedam puta duže nego činjenice. Dakle, činjenice ispričajte kroz priče, budite kreativni.

4. Izrazite "tihu brigu"

Kad sve završite, nemojte samo stajati i čekati, unaprijed prepoznajte što bi moglo brinuti potencijalne korisnike, klijente ili kolege kojima se obraćate pa unaprijed i recite rješenja. Time ste korak ispred i uspijevate pridobiti povjerenje.

5. Završite s prednostima

Na kraju prezentacije pokažite benefite onoga što prezentirate i kako bi sve skupa moglo izgledati u bližoj ili daljoj budućnosti. Istaknite te prednosti. Dodatno angažirajte prisutne i pogledajte im lica, prepoznajte ako imaju nejasnoća i sugerirajte da pitaju bilo što. Samo nemojte izaći bez da vidite reakcije jer to znači da niste korak ispred, a morate biti u svakom trenutku.

Još iz kategorije

Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

25.05.2019. komentiraj

Jeff Bezos najbogatiji je čovjek na svijetu s procijenjenim ukupnim bogatstvom od jednog bilijuna američkih dolara, što nitko prije njega u povijesti čovječanstva nije uspio zabilježiti. Naravno, osnivač Amazona i Blue Origina te vlasnik Washington Posta nije mogao dogurati do takve situacije bez određenih vještina koje su ga izdvajale od drugih, brojnih konkurenata.

Algebra poziva tvrtke da prijave ekipe na MBA natjecanje „Leadership Talent Tournament“

Algebra poziva tvrtke da prijave ekipe na MBA natjecanje „Leadership Talent Tournament“

21.05.2019. komentiraj

Nakon prošlogodišnjeg, iznimno uspješnog natjecanja menadžera u organizaciji Algebrinog MBA programa, Visoko učilište Algebra najavljuje ovogodišnje izdanje u sklopu kojeg sadašnji i budući lideri imaju priliku dokazati svoje potencijale poslovnog upravljanja. Prijave su besplatne dok je vrijednost nagradnog fonda viša od 200.000 kuna, što će finalisti moći iskoristiti za e-Leadership MBA studij, Mini MBA program ili specijalizirane poslovne module koje provode Algebra i Kelley School of Business Sveučilišta u Indiani, SAD. Zainteresirane ekipe trebaju požuriti s prijavom za Leadership Talent Tournament jer je ova prilika otvorena samo do 1. lipnja.

10 stvari koje bogati rade da održe i povećaju bogatsvo

10 stvari koje bogati rade da održe i povećaju bogatsvo

20.05.2019. komentiraj

Obogatiti se nije lako, a jako teško može biti i ostati bogat jer samo jedan krivi potez i ostali ste bez svega. Ali, naravno da postoje savjeti i za to kako održati bogatstvo, nisu oni koji imaju novca škrtarili na njima pa vam ovdje donosimo njih deset koji su njima omogućili da ne izgube novac, odnosno, da ga ili održavaju ili povećavaju.