3 najgore poslovne greške koje novi poduzetnici najčešće rade

3 najgore poslovne greške koje novi poduzetnici najčešće rade

Foto: DepositPhotos

Poduzetnici su ljudi kao i svi ostali, što znači da su skloni greškama. No, na putu prema uspjehu kakav prosječni čovjek ipak nema u svojim ambicijama, znaju činiti podosta nepotrebne pogreške, koje se lako može okarakterizirati i tupastima, dok bi “glupe” ipak bila prejaka riječ. Ipak se radi o početničkim propustima, spoticanjima... A kad se radi o tim pogreškama, tri su najčešće.

1. Površnost

Živimo u brzom svijetu, gdje je površnost podosta česta jer se cijeli svijet ubrzao. Ali, ta površnost je kratkog daha, kao i slava zvijezda s društvenih mreža. No, poduzetnici se danas znaju zanijeti pa posao temeljiti na takvim temeljima, bez da prate što korisnici žele, traže, vole, ne vole... I upadnu u mrežu koja ih može na kraju upropastiti.

Ukoliko dođe do toga, poduzetnik se može potpuno pogubiti, prestati učiti, opustiti se, zapustiti i skrenuti potpuno s puta dok cijeli brod ne potone. Zato, uvijek treba biti usredotočen, uvijek treba pratiti trendove, tržište i načine kako se poboljšati, kako biti inovativan, prvi... I kvaliteta uvijek mora biti na prvom mjestu.

2. Lov na dvije prilike u isto vrijeme

Klasični problem svakog početnika jest to što se može izgubiti u svojoj ambiciji pa želi sve i to odmah. No, iskusniji će znati kad stati na loptu i odvagnuti što je bitnije pa se tome posvetiti, a nakon toga krenuti u lov na drugu priliku. Koje možda više neće biti u tom trenutku, ali otvorit će se svakako nove jer svaki poduzetni potez koji završi uspješno, otvara nove prilike.

3. Ignoriranje manjih problema

Ne postoje "mali" problemi. Svaki problem treba riješiti jer inače izraste u enorman. Primjer u posljednje vrijeme jest Marriott lanac hotela, u kojem se ignoriralo upozorenje niske razine po pitanju sigurnosnog propusta i na kraju će koštati stotine milijuna američkih dolara, a možda "dogura" i to nekoliko milijardi dolara štete. Uz to, povjerenje gostiju je izgubljeno. Stoga, svaki problem riješite čim ga otkrijete, nemojte ga ignorirati.

Još iz kategorije

Otvorene prijave za program Social Impact Award Hrvatska

Otvorene prijave za program Social Impact Award Hrvatska

13.03.2019. komentiraj

ACT Grupa je u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER javnosti predstavila program Social Impact Award Hrvatska i otvorila prijave za sudjelovanje. Social Impact Award program pokrenut je 2009. godine od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Zakladom Erste i Vienna University of Economics and Business. Fokus ovog programa je na mladima od 14-30 godina starosti koji su voljni pridonijeti radu na društvenoj promjeni i biti dio razvoja društvenog poduzetništva u svijetu. Program se danas provodi u više od 20 zemalja Europe, Azije i Afrike te obuhvaća više od 8.000 studenata i mladih godišnje.

Schneider Electric pokrenuo natjecanje Go Green in the City 2019.

Schneider Electric pokrenuo natjecanje Go Green in the City 2019.

04.03.2019. komentiraj

Schneider Electric pokrenuo je Go Green in the City 2019., godišnje globalno natjecanje za studente s ciljem pronalaženja smjelih zamisli i inovativnih rješenja za pametnije, energetski učinkovitije i održive gradove.

5 koraka kako osigurati pažnju na prezentaciji

5 koraka kako osigurati pažnju na prezentaciji

26.02.2019. komentiraj

Prezentacijske vještine nešto su što treba usavršiti i vježbati konstantno. Neki se rađaju komunikativniji, s više karizme i talenta, ali nitko ne može bez vježbe stići do savršenstva, situacije u kojoj ih se sluša od prve do posljednje riječi. Ukoliko želite biti takav, imati pozornost cijele prostorije, tad u nastavku teksta dobro pročitajte pet koraka o načinima prezentiranja koji će vam osigurati pažnju.