3 najgore poslovne greške koje novi poduzetnici najčešće rade

3 najgore poslovne greške koje novi poduzetnici najčešće rade

Foto: DepositPhotos

Poduzetnici su ljudi kao i svi ostali, što znači da su skloni greškama. No, na putu prema uspjehu kakav prosječni čovjek ipak nema u svojim ambicijama, znaju činiti podosta nepotrebne pogreške, koje se lako može okarakterizirati i tupastima, dok bi “glupe” ipak bila prejaka riječ. Ipak se radi o početničkim propustima, spoticanjima... A kad se radi o tim pogreškama, tri su najčešće.

1. Površnost

Živimo u brzom svijetu, gdje je površnost podosta česta jer se cijeli svijet ubrzao. Ali, ta površnost je kratkog daha, kao i slava zvijezda s društvenih mreža. No, poduzetnici se danas znaju zanijeti pa posao temeljiti na takvim temeljima, bez da prate što korisnici žele, traže, vole, ne vole... I upadnu u mrežu koja ih može na kraju upropastiti.

Ukoliko dođe do toga, poduzetnik se može potpuno pogubiti, prestati učiti, opustiti se, zapustiti i skrenuti potpuno s puta dok cijeli brod ne potone. Zato, uvijek treba biti usredotočen, uvijek treba pratiti trendove, tržište i načine kako se poboljšati, kako biti inovativan, prvi... I kvaliteta uvijek mora biti na prvom mjestu.

2. Lov na dvije prilike u isto vrijeme

Klasični problem svakog početnika jest to što se može izgubiti u svojoj ambiciji pa želi sve i to odmah. No, iskusniji će znati kad stati na loptu i odvagnuti što je bitnije pa se tome posvetiti, a nakon toga krenuti u lov na drugu priliku. Koje možda više neće biti u tom trenutku, ali otvorit će se svakako nove jer svaki poduzetni potez koji završi uspješno, otvara nove prilike.

3. Ignoriranje manjih problema

Ne postoje "mali" problemi. Svaki problem treba riješiti jer inače izraste u enorman. Primjer u posljednje vrijeme jest Marriott lanac hotela, u kojem se ignoriralo upozorenje niske razine po pitanju sigurnosnog propusta i na kraju će koštati stotine milijuna američkih dolara, a možda "dogura" i to nekoliko milijardi dolara štete. Uz to, povjerenje gostiju je izgubljeno. Stoga, svaki problem riješite čim ga otkrijete, nemojte ga ignorirati.

Još iz kategorije

Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

25.05.2019. komentiraj

Jeff Bezos najbogatiji je čovjek na svijetu s procijenjenim ukupnim bogatstvom od jednog bilijuna američkih dolara, što nitko prije njega u povijesti čovječanstva nije uspio zabilježiti. Naravno, osnivač Amazona i Blue Origina te vlasnik Washington Posta nije mogao dogurati do takve situacije bez određenih vještina koje su ga izdvajale od drugih, brojnih konkurenata.

Algebra poziva tvrtke da prijave ekipe na MBA natjecanje „Leadership Talent Tournament“

Algebra poziva tvrtke da prijave ekipe na MBA natjecanje „Leadership Talent Tournament“

21.05.2019. komentiraj

Nakon prošlogodišnjeg, iznimno uspješnog natjecanja menadžera u organizaciji Algebrinog MBA programa, Visoko učilište Algebra najavljuje ovogodišnje izdanje u sklopu kojeg sadašnji i budući lideri imaju priliku dokazati svoje potencijale poslovnog upravljanja. Prijave su besplatne dok je vrijednost nagradnog fonda viša od 200.000 kuna, što će finalisti moći iskoristiti za e-Leadership MBA studij, Mini MBA program ili specijalizirane poslovne module koje provode Algebra i Kelley School of Business Sveučilišta u Indiani, SAD. Zainteresirane ekipe trebaju požuriti s prijavom za Leadership Talent Tournament jer je ova prilika otvorena samo do 1. lipnja.

10 stvari koje bogati rade da održe i povećaju bogatsvo

10 stvari koje bogati rade da održe i povećaju bogatsvo

20.05.2019. komentiraj

Obogatiti se nije lako, a jako teško može biti i ostati bogat jer samo jedan krivi potez i ostali ste bez svega. Ali, naravno da postoje savjeti i za to kako održati bogatstvo, nisu oni koji imaju novca škrtarili na njima pa vam ovdje donosimo njih deset koji su njima omogućili da ne izgube novac, odnosno, da ga ili održavaju ili povećavaju.