Zašto je budžet uvijek veći?

Moje dosadašnje iskustvo pokazalo je da krajem godine IT tvrtke imaju i po nekoliko puta više posla nego tijekom ostatka te iste godine. Da li je to zbog stare kineske tradicije ulaska u novu godinu bez dugova? Možda naručitelji usluga pritišću IT tvrtke kako bi projekte završili prije kraja godine iz nekog praznovjerja, možda je to zato što je eto nekako logično kao "deadline" odabrati "do kraja 2013." ili jednostavno zato što informatičari žele mirno spavati na nadolazećem skijanju. Možda, ali ipak je većinom slučajeva razlog u tome što istovremeno treba raditi na tekućim projektima i pod hitno odraditi nebrojene sitne poslove ugovorene prvenstveno kako bi se prije kraja budžetske godine potrošio ostatak IT budžeta jer... što bi se dogodilo kad neki direktor IT-a ne bi potrošio odobreni mu budžet do zadnje kune?

Neiskusni bi diplomant ekonomskog fakulteta pomislio da je u doba kad je Hrvatsku kriza bacila na koljena uštedjeti višak iz odobrenog budžeta dobro za sve. Posebno ako je budžet o kojem pričamo financiran iz državnog. Ili se možda na našim fakultetima uči drugačije? S obzirom na (barem po mom iskustvu) više desetljetnu praksu ubrzanog pražnjenja budžeta u prosincu, bilo bi za očekivati da je ova pojava uočena, znanstveno istražena i dokumentirana. Možda na ekonomskom a možda i na medicinskom fakultetu jer nisam baš siguran radi li se o ekonomskom ili psihološkom fenomenu. No analizirajmo.

Hektolitri kave popivene s profesionalnim KAM-ovima (Key Account Managerima, odnosno IT prodavačima) rezultirali su opetovanim pretresanjem navedene teme, pa u nastavku iznosim neke zaključke s kava koji se dakle ne temelje na znanstvenim istraživanjima, a svi likovi, institucije i organizacije u nastavku se spominju isključivo hipotetski. Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je slučajna.

Dakle, kao direktor IT-a velike tvrtke ili tijela državne uprave dužni ste planirati godišnje troškove i investicije te za svoj plan dobiti odobrenje nadležne uprave i uz to pripadajuće novce - budžet. Što je vaš budžet veći, više vas vole - svi. KAM-ovi obožavaju IT direktore s velikim budžetima, a ako je vaš dovoljno velik, svoje ćete potrebe dogovarati direktno s direktorima IT tvrtki - a isto tako i potrebe svojih tvrtki ;-).

Iznos odobrenog budžeta je direktno proporcionalan ugledu koji IT direktor i njegov sektor uživaju u očima uprave. S većim budžetom možete imati više djelatnika u IT-u pa time biti i veći šef. Više djelatnika stvarat će veće troškove, oprema koju kupite trebati održavanje i tako troškovi IT-a rastu... a s njima raste i direktor IT-a.

Kad se budžet na kraju godine ne bi potrošio do kraja, uprava bi stekla dojam da je IT-u odobrila previše novca. Da paradoks bude veći, direktor IT-a bi trebao upravi objasniti zašto je do toga došlo. Mogao bi ispasti loš menadžer koji loše planira troškove pa bi uprava morala donijeti jednu od dvije moguće odluke - obje loše za našeg izmišljenog direktora IT-a. Smjena zbog nesposobnosti (trošenja?!) ili smanjenje budžeta u sljedećoj godini, pa posljedično i ugleda IT direktora i informatike u cjelini.

Nije popularno stati na stranu optuženoga, no pitam se kako bih se ja postavio u njegovoj situaciji. Da li je kriv loš direktor IT-a ili sustav koji se na takav način odnosi prema budžetiranju?URL članka Zašto je budžet uvijek veći?