Spojevi u moderno doba - Vojska svajpera

Navike ljudi mijenjaju se s vremenom, a na to imuno nije ni upoznavanje ljubavnih ili seksualnih partnera. Dolaskom interneta stvari su se naveliko počele mijenjati te kroz posljednja tri desetljeća traje evolucija online datinga, odnosno, platformi koje nude upoznavanje potencijalnih partnera u online sferi.

Korak dalje svakako su otišle mobilne aplikacije, u prvom redu Tinder. U ovom trenutku ima 59 milijuna korisnika, od čega je šest milijuna pretplatnika, koji mjesečno troše u prosjeku 20 američkih dolara na toj aplikaciji. No, Tinder je samo dio onoga što u ponudi ima Match Group, kompanija koja je najbolje prepoznala prednosti online datinga.

U ovom trenutku nudi 45 usluga te vrste i dosad je preuzela 20 konkurentskih ili potencijalno konkurentskih online dating aplikacija ili web stranica. Počelo je 2015. s preuzimanjem japanske aplikacije Eureka, zatim je za 575 milijuna dolara preuzet Plenty Of Fish, što je bilo dovoljno da krajem te godine Match Group izađe na burzu, s početnom cijene dionice od 15 dolara.

Da je to tek početak, moglo se vidjeti u 2016., kad Tinder prelazi milijun korisnika i prihodi kroz tu godinu za Match Group premašuju milijardu dolara. Značajno je za povijest Match Groupa preuzimanje 51 posto Hingea, zatim godinu kasnije i preostalih 49 posto. Prošle godine Match Group preuzima i egipatsku dating aplikaciju Harmonicu, zatim Tinder postaje aplikacija s najvećim prihodima i godina se završava s dvije milijarde dolara prihoda.

U ovom trenutku, Match ima vrijednost dionice na 100 dolara, odvojio se od matične kompanije IAC i tržišna kapitalizacija mu je na 25 milijardi dolara. Istovremeno, svojom veličinom uspijeva ulaziti u živote mnogih koji to nisu prije ni razmatrali. Objedinjuje se sve dobne skupine, s tim da su one generacije rođene nakon 1980. najveća baza korisnika i teško je naći nekoga tko nikad nije probao ono što Match Group kroz svoje usluge nudi.

Algoritmi baziranu na enormnoj količini podataka konstantno se razvijaju pa samim time načini "spajanja" potencijalnih partnera napreduju iz dana u dan, što korisnicima olakšava pronaći nekoga za sebe, a Match Groupu da "okreće" milijarde i uspješno se nosi s najvećim konkurentom - upoznavanjem partnera uživo, bez pomoći aplikacija, interneta ili sličnih "alata".URL članka Spojevi u moderno doba - Vojska svajpera