Nabava nabavlja, a informatika se zabavlja

Zadnje vrijeme hodnicima KBC-a Sestre milosrdnice kruži sarkastična uzrečica: „nabava nabavlja, a informatika se zabavlja“. Koliko ima istine u tome govori činjenica da svi već znaju kako je bolnička informatika samo igračka, a nabava nezaobilazni alat iste igre u rukama abdominalnog kirurga Duje Kovačevića koji odnedavno ulaže velike napore u pokušaje instaliranja poslušnika na čelo informatike.

Zaigrani liječnik do početka sanacije obnašao je funkciju zamjenika ravnateljice, a od 4.4.2013. imenovan je na 84. zatvorenoj sjednici Vlade članom sanacijskog vijeća KBC-a što ga nije spriječilo da se i dalje pojavljuje i predstavlja u prijašnjoj ulozi iako su te dvije funkcije međusobno nespojive i dovode ga u situaciju da sam sebi hijerarhijski odgovora za postupke. Zašto bi ga i spriječilo kad ga ni, prema javno dostupnim podacima, posjedovanje carstva privatnih biznisa ( Domnius, Medikor, Medicorus, Ljekarne Medikor, Dom za starije i nemoćne Domnius i Poliklinika Domnius )  koji se bave isključivo zdravstvom nije niti asociralo na sukob interesa?!

Možda postoji neko, pa makar partijsko, teleološko tumačenja propisa koji omogućavaju osobi iz uprave da postane istovremeno i član tijela kojem uprava odgovora, ali to autoru ovog teksta baš kao ni vama nije niti najmanje jasno. Nažalost o tome se govori, ali ništa se ne događa.

Ima neka tajna veza

Priča se na sva zvona kako je po direktivi gore opisanog liječnika pripremljena nova podloga natječaja za budući BIS koji se kani hitro objaviti, to je svojevrsni popravni pokušaj proljetne, neuspjele nabavke amaterskog softvera sa Sv.Duha, tzv. „SPP-a“ iza kojeg stoji tvrtka Astramedika s nula zaposlenih o čemu smo više pisali u prethodnim člancima. O tome smo iscrpno pisali ( /poslovna-rjesenja/novo-namjestanje-natjecaja-na-kbc-sestre-milosrdnice ).

Navodno je na kolegiju uprave najiskusniji zaposlenik službe nabave dobio zadatak da taj budući ugovor ne smije pasti u krive ruke. Posao pripreme tehničke specifikacije odradio je bez konzultacija s informatičarima KBC-a, u tajnosti  Vedran Omrčen koji je još nedavno radeći izvan javnog sektora nudio po Hrvatskoj isti proizvod koji se sada planira kupiti.

Predigra svima, a orgazam zajamčen samo njima

Dok privremeno pokušava voditi informatiku bolnice Vedran Omrčen emitira mimo službe nabave zbunjujuće mailove pozivajući širi krugu dobavljača za predstavljanje njihove ponude što budi lažnu nadu da će tobože biti svrstani u kvazi elitni krug iz kojega će se kasnije regrutirati odabranici za sklapanje poslova.

Loša gospodarska situacija u zemlji pospješila je glad IT tvrtki u potrazi za novim poslovnim prilika pa svaki tračak nade za budućim projektima plijeni pažnju. Naravno svima mudrima je jasno kako se radi o najobičnijem narodski rečeno „bacanju krafni u oči“ jer je figa u džepu prevelika da se ne bi vidjela. Prevladava mišljenje kako je profiliranje tržišta samo paravan poslovnosti jer u  masterplanu ionako nema mjesta za brojne ponuditelje. IT tvrtke jedva preživljavaju, a recimo KBCSM ne plaća svoje obveze, kao uostalom i mnogo drugi u zdravstvu, opet!

Nezadovoljstvo je veliko, najavljeno je nelogično raskidanje ugovora s dobavljačem za održavanje mreže, a novog ugovora nema na vidiku što izlaže bolnicu riziku zastoja u slučaju mrežnih problema. Spominje se raskid ugovora s CARNet-om koji besplatno pruža besprijekornu uslugu niz godina iako nema ugovora s drugim ISP-om niti budžeta kojim bi se financirala nabavka usluga. U CARNet-u su se na to nasmijali jer KBCSM to prema dostupnim informacijama dobiva besplatno kao jedna od najvažnijih bolnica s akademskom praksom!

Zaustavljen je projekt implementacije softvera na klinici za patologiju bez ponuđene alternative, ništa se ne poduzima u vezi  endokrinološkog laboratorija klinike za onkologiju. Dovodi se u pitanje pravovremena isplata plaća zbog ne organizacije upisa evidencija o radu. Svjesno se izbjegava nabavka potrošnog IT materijala od ugovorenog dobavljača guranjem bagatelne nabave u prvi plan. Mimo kriterija najpovoljnije ponude nameću se troškovi IT edukacija informatičkoga osoblja koji su upitnog prioriteta i svrhe u vremenu kad nema novca ni za prijeko potrebne lijekove pacijenata. Pokušava se pogodovanjem ubaciti fantomska tvrtka s nula zaposlenih koja bi masno naplatila ekspertnu procjenu stanja sustava.

Neprofesionalno se zavlači se s primjenom sklopljenog ugovora za mobilnu telefoniju koji je rezultat objedinjene nabave HZZO-a, to je još jedan dokaz nesposobnosti onih koji upravljaju bolnicom, tvrdi se u bolničkim kuloarima.  Forsira se ekstremna virtualizacija dobro uređenog PACS/RIS-a segmenta kakva se ne prakticira u svijetu. Želi se rasprodati gomila dugotrajne imovine-novog hardvera kupljenog namjenskim sredstvima države i grada Zagreba kako bi se otvorio put velikoj kvoti opreme na leasing.

Priprema, pozor - prezentacija

Prošlo je par mjeseci kako se aktualni šef informatike distancirao od predstojećeg cirkusa čija kulminacija počinje danas, točno u 14:00 u prostorijama multimedijalnog centra u Vinogradskoj na tzv. prezentaciji portfelja projekata i usluga bolničke informatike. Da pojasnimo, bolnička informatika pod privremenim vodstvom osobe sa radnim stažom u bolnici od mjesec dana koja je usput rečeno na probnom roku prezentirat će kako stoji u mailu poslanom gomili tvrtki portfelj projekata i usluga. Prezentirat će projekte koje misle da trebaju i žele financirati tijekom narednog razdoblja, a novca nema. Pritom dobavljaču se već podsmjehuju i u IT krugovima sve nazivaju jednom običnom farsom i lakrdijom.

Doduše radi se o zabavno koncipiranom zagrijavanju već iritiranih dobavljača koji očajno trebaju realiziranu prodaju. Da je riječ o mahanju praznom puškom govori činjenica kako ti planovi nisu sastavnica nikakve verzije službenog plana nabave, niti imaju potporu u financijskom planu koji je na izdisaju već mjesecima.

Predstojeća prezentacija ima cilj osnažiti imidž sanacijske uprave koja je potrošila sve adute u obliku inercijskih projekata koji su započeti i/ili financijski osigurani iz mandata prethodne garniture. Jer propao im je projekt BIS-a zbog pokušaja jedne poveće namještaljke sa zanimljivim krimo-pravnim posljedicama.

I pritom se podbacilo se u ostvarenju svih investicijskih projekata pa čak i onih najbanalnijih poput iznajmljivanja bankomata i prostora za zdravljak. U kroničnom nedostatku realizacije projekata informatika je sada postala posljednja slamka za koju se kane uhvatiti, ali ostaje pitanje s kojim sredstvima i kakvim namjerama.

Dok liste čekanja rastu, liječnici u štrajku, lijekova i potrošnog materijala nedostaje, zanavljanje medicinske opreme je na čekanju neki se igraju informatike, ali ništa zato –„nabava nabavlja, a informatika se zabavlja“.

I da samo na kraju, osim ove priče koja poput prohujale anegdote zabavlja informatičare koji rade s državnim bolnicama diljem lijepe naše govori se i o tome kako su zaustavljena sva plaćanja, a s KBC Zagreb, najveće nam zdravstvene institucije odaslan je mail dobavljačima, navodno svima. U njemu lijepo piše da do daljnjeg nema plaćanja jer novaca nema. Potrošene i više od 3 milijarde kuna na sanaciju, a trebat ce brzo još toliko. A neka se na KBC Sestre Milosrdnice informatika i dalje zabavlja.

 

I kako reče jedan IT-evac iz svijeta – vrijeme je da se nabavlja i zabavlja, svatko na svoj način!URL članka Nabava nabavlja, a informatika se zabavlja