Možemo li uopće biti zadovoljni brojkama - NE

Može li HAKOM uopće zaključivati da je pad cijena razlog pada prihoda telekom operatera u Hrvatskoj, da li rast širokopojasnog pristupa znači uspjeh i u krizi kada je veliki dio države nepokriven i kada ta ista država priča o gradnji vlastite optičke infrastrukturu. Nema tu previše logike, onog telekomunikacijskog realiteta mimo fancy prodajnih prostora, onaj ukopan u zemlju ili ona koji putuje po zraku. Situacija je mnogo složenija od one na prvi pogled.

Na pitanje da li se može zaključivati na osnovu objavljenih brojki ( /telekomunikacije/povecan-promet-i-broj-prenesenih-brojeva ), odgovor je zapravo jednostavan i znači ne, nije to dovoljno da bi se ocjenjivalo tržište jer u razvoj mrežne infrastrukture treba mnogo ulagati i to je najbolje bilo vidljivo na netom završenom najvećem svjetskom sajmu mobilne tehnologije Mobile World Congress u Barceloni koji je jučer završio.

Mreže se moraju optimizirati, korisnici traže brzinu, a da su to važne stavke vidljivo je i po tome da su dvojica čelnih ljudi najjačih domaćih telekoma HT-a i Vipneta, Ivica Mudrinić i Mladen Pejković, viđeni u Barceloni. U vrijeme dok im se smanjuju prihodi, niti Mudriniću nit Pejkoviću neće biti lako, moraju povećavati ulaganja u LTE – mobilne mreže četvrte generacije, ali i fiksni brzi pristup. HAKOM je to zaboravio, jer bez ulaganja neće biti napretka, a dokaz da se nešto čudno na tržištu događa jest i pad udjela novih operatera.

Broj korisnika s predodabirom operatera – CPS se smanjio 7 posto, ali istovremeno ako je vjerovati HAKOM-ovim brojkama prenesenih brojeva je 33 posto više. Prema tome udjel bi trebao rasti, a ne padati, osim ako se korisnici nisu odlučili vratiti velikim operaterima. I to je moguće, ali to dokazuje onda da je tržište alternative zaista potonulo.

I potonulo je zbog velikih ulaganja, na koje HAKOM stalno zaboravlja, Optima Telekom pokušava se izvući, H1 Telekom je HT blokirao u ratu za svakog pojedinog korisnika. Tržišno stanje je sad zaista u rukama HAKOM-a, a kako će netom imenova Vijeće reagirati tek će se vidjeti. Sve je sad otvoreno, tržište se ipak nalazi na prekretnici, očekuju se nove akvizicije jer kako se moglo čuti u Barceloni gotovo pa je „gotov posao“ akvizicija Tele 2 u Hrvatskoj.

Kako bi rekli naši stari, živi bili pa vidjeli. Kompetitivnost na mobilnom tržištu već sad je zaoštrena do krajnjih granica, Gregor je dobio Janka ( /vijesti/tele-2-gregor-dobio-sinka-janka-stigle-nove-tarife ), čeka se odgovor konkurencije, Vipnet je izašao s novim bržim internetom do čak 60 Mbit/s i tu se čeka odgovor konkurencija ( /telekomunikacije/vipnet-dize-brzine-pristupa-na-60-mbit-s ).

Kažu u HAKOM-u da je broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnim mrežama i dalje bilježi rast te je na kraju 2012. godine dosegao broj od 890.273 priključaka, odnosno 3,76 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine i postigao gustoću od 20,75 posto. I to je zadovoljavajuće, naravno da nije, o kakvoj to gustoći pričamo, a tek o kakvim brzinama i korisničkom iskustvu.

Potrebno je da se brzo, ne jučer ne danas, nego davno, davno, davno prije postigne dogovor o optičkoj infrastrukturi i fiber to the home (FTTH). Hoće li HAKOM napokon zauzeti stav i presjeći da se vidi kamo se može ići – hoćemo li imati optičku infrastrukturu i kada i što je najvažnije pod kojim uvjetima.

Vrijeme curi, to je jedini resurs koji se ne može vratiti…URL članka Možemo li uopće biti zadovoljni brojkama - NE