KOMENTAR: Zdravstveni IT sustav pred kolapsom

Ako se ovako nastavi hrvatski zdravstveni sustav u kojem su neki njegovi dijelovi i na razinama većim od onih u Europskoj uniji ubrzo bi se mogao naći na koljenima i to prije svega radi odluka ministra Vilija Beroša iz prosinca prošle godine.

Sve se počelo događati mnogo prije negoli se dogodio cijepise.zdravlje.hr, kojeg je radila tvrtka Cuspis Vinka Kojundžića o kojem se ICTbusiness.info dosad više puta pisao. O tome možete pročitati više na kraju teksta.

Ali vratimo se početku priče,  zašto je sustav pred kolapsom. Dakle, portal za cijepljenje koji je nastao pod dirigentskom palicom Vilija Beroša i kao posao dan Vinku Kojundžiću samo je dio velikog projekta c-Cijepnog kartona i sustava eCijepih. Odnosno barem je trebao biti, tvrde naši izvori jer ministar je odlučio Cuspisu dodjeljivati poslove koji su sve većeg obujma i utjecaja na Središnji informacijski sustav CEZIH.

Naime, do tada poslovi koji su rađeni i koje je radio Cuspis kao podizvođač i to prije svega Ericsson Nikoli Tesli i IN2 Grupi nije bio dio centralnog sustava ili ako i jeste nije imao nekog utjecaja. Naime, do prosinca prošle godine CEZIH bio nedirnut, a Cuspis se, da to bude sasvim jasno, tvrde naši izvori, uspio se ugurati kao izvođač nekih manjih projekata. Odnosno više-manje nedirnut. Kako stvari stoje to se počelo mijenjati odlukom ministra Beroša iz 15. prosinca prošle godine kada je odlukom definiran dio podsustava CEZIH-a i počelo objedinjavanje koje zapravo nema smisla. A da je tome dosita tako je da sustav cijepise.zdravlje.hr šalje na cijepna mjesta samo inicijale i MBO ili OIB što dokazuje da nije objedinjen i da je doslovno glupo da se tako usporava posao na cijepnim mjestima. Naš izvor iz zdravstvenog sustav kaže da je to na razini Alan Forda jer podaci su ionako poznati u sustavu, a netko se pozivao na zaštitu osobnih podataka. Ludo...

Što se tiče portala cijepise.zdravlje.hr i Ericsson Nikola Tesla IN2 potvrdili su kako s time nemaju veze, odnosno sa samom web stranicom što možete pročitati ovdje.

Izvori ICTbusiness.info tvrde kako je kod odluke iz prosinca prošle godine riječ o otvaranju vrata Cuspisu koji bi mogao rezultirati različitim projektima kao što je ovaj neuspjelog portala za cijepljenje. Naime, potpisnik ovih redaka i glavni urednik ICTbusiness.info bio je na 64. mjestu kada se uspio prijaviti u nekoliko sati dok je portal bio vani i prilično nefunkcionalan. Sada se više ne mogu ponovno prijaviti, a Grad Zagreb ne zovi nikoga iz tog sustava. Za razliku od Vinka Kojundžića koji se među prvima cijepio, ja ću kao novinar nakon zahtjeva Hrvatskog novinarskog društva da se novinari zbog prirode posla biti cijepljen danas 26.4.2021. u 14 h u prostorijama HND-a. Iako sam po zahtjevu za cijepljenje onih koji to žele u RH bio na 64 mjestu na cijepise.zdravlje.hr. Očito je da sustav zapravo ne radi i da ga regionalni ZJZ-ovi ne žele koristiti.

Iznos plaćen za cijepise.zdravlje.hr bio je oko 4,4 milijuna kuna i to za cjelokupnu platformu. Platforma se sastoji od nekoliko dijelova, a web stranica koju je radio Cuspis je samo manji dio cijelog projekta. Prema informacijama koje ima ICTbusiness.info dio od 4,4 milijuna i to 514 tisuća kuna zaradio je IN2 za sustav koji spaja e-Naručivanje s platformom cijepise.zdravlje.hr koji se plaća iz krovnog ugovora koji je potpisan za održavanje i nadogradnje sustava e-Naručivanje.

Od 4,4 milijuna dio novca je zaradio i Ericsson Nikola Tesla i to 1,3 milijuna kuna koji predviđa plaćanje također iz krovnog ugovora koji je potpisan za održavanje i nadogradnje sustava unutar IT zdravstvenog sustav i spajanje sa sustavom e-Građani koja se očekuje već ovog tjedna.

Uz to od 4,4 milijuna kuna oko milijun kuna išao je za izradu i postavljanje kalendara i njihovo održavanje na cijepnim mjestima što predstavlja oko 50 tisuća kuna po cijepnom mjestu i te su poslove dobile tvrtka MCS (koja se bavi sustavom za primarnu zdravstvenu zaštitu), ali i tvrtka Cuspis.

Prema jednostavnoj matematičkoj računici od 4,4 milijuna kuna kada se izračuna što su dobili drugi. ispada da je od tog novca Cuspis direktno dobio 1,586 milijuna kuna, plus oko 50 tisuća kuna po cijepnom mjestu za koje još ne znamo koliko ih je bilo i koliko je od toga, odnosno maksimalnih milijun kuna, dobio Cuspis. I kao u reklamama za TV prodaju – „I to nije sve“.

Za web stranicu baziranu na WordPressu koja se putem modula spaja na postojeće sustave, one prije spomenute ali i dodatno razvijene koje smo upravo opisali, posao je dodijeljen Cuspisu i to za oko 196 tisuća kuna što je ispod praga koji je predviđen javnim nabavama za obvezno raspisivanje javnog natječaja.

Prema dostupnim informacijama USKOK istražuje šest ugovora i to one koji uključuju usluge osnovnog i adaptivnog održavanja Aplikativnog dijela sustava e-Liste čekanja, e-Naručivanja te modula e-Prioritetno naručivanje, Središnjeg kalendara za praćenje ugovorenih kapaciteta i Središnjeg kalendara za praćenje slobodnih termina u razdoblju od tri godine od sklapanja ugovora o nabavi te ugovor koji je napravljen za projekt Povezivanje zdravstvenih ustanova sa sustavom eCEZDLIH i eCIJEPIH. Na dijelu tih poslova radio je Cuspis kao podizvođač. A to su sustavi koji su onom odlukom iz prosinca postali sastavni dio središnjeg IT zdravstvenog sustava. Što će istrage pokazati tek ostaje da se vidi

Ministar Beroš pak tvrdi da je sve prema zakona što se tiče nabave cijepise.zdravlje.hr ( https://cijepise.zdravlje.hr/ ) od Cuspisa i da tu nema ništa sporno i da je sve čisto s javnom nabavom. Ipak je istaknuo da je riječ o sustavu koji ima manjkavosti i da se one moraju otkloniti. Kakve su manjkavosti nije rekao, kao niti kada će to biti riješeno i kada će natjerati sve da ga i koriste.

Pitali smo Ministarstvo o odluci iz prosinca ali i drugim temama poput Centralnog upravljačkog sustava odnosno CUS-a kojeg je napravio Ericsson Nikola Tesla i ispunio svoj dio ugovora i jednogodišnje održavanje. Pitanje smo uputili prije točno 7 dana i odgovora još nismo dobili.

Ideja CUS-a je da se time ministarstvu i drugim nadležnim institucijama omogući lakše praćenje stanja s lijekovima, listama čekanja, radu liječnika i drugog medicinskog osoblja. I prošla je godina održavanja i došao novi natječaj. Iako je za očekivati da će se javiti ENT to se nije dogodilo. Naime, ENT se povukao iz novog natječaja i nije predao ponudu, a prema dostupnim informacijama održavanje CUS-a procijenjeno vrijedno više od 7 milijuna kuna dobio, pogađate Cuspis. Naši izvori govore da se CUS ne koristi, da iz njega ne dolaze izvještaji, da se niti održavanje ne radi.

Sve ovo gore napisano dovodi do samo jednog zaključka, a to je da će se dogoditi urušavanje hrvatskog IT zdravstvenog sustava ako se nešto brzo ne učini, tvrde izvori ICTbusiness.info.

 

Cjelovitu dokumentaciju održavanja CUS-a možete naći ovdje.

 

Sve što je ICTbusiness.info o Cuspisu:

Rat na KBC Osijek zbog softvera

NASTAVAK SKANDALA: KBC Sestre Milosrdnice ostao bez bolničkog informacijskog sustava – sve je u raspadu

KOMENTAR: Kojundžić i Cuspis u napadu na medije

DEMANTI: Cuspis preko odvjetničkog ureda

SKANDAL U NASTAVCIMA: Propast BIS-a na KBC Sestre MilosrdniceURL članka KOMENTAR: Zdravstveni IT sustav pred kolapsom