KOMENTAR: Vipnet nastavlja s pozitivnim trendovima

Poslovni rezultati za prvi kvartal ove godine pokazuju kako je Vipnet nastavio s pozitivnim trendovima u poslovanju. Dobro je to za cijelo tržište, pogotovo nakon što je i Tele2 pokazao odlične rezultate za razdoblje siječanj-ožujak ove godine, a slično se može očekivati i kada Hrvatski Telekom objavio svoje rezultate krajem ovog tjedna.

Ono što je posebno zanimljivo je da Vipnet ima veliki rast u segmentu Homebox usluga i to prije svega u ruralnim područjima gdje se ta usluga koristi kao zamjena za fiksni internetski pristup jer 4G mreža omogućuje velike brzine pristupa koje na postojećoj infrastrukturi nisu moguće. Stoga je vidljivo koliko je važno ostvarenje cilja Digitalne agende i novca koji je EU namijenila razvoju širokopojasne infrastrukture u fiksnom segmentu tamo gdje realno telekom operateri nemaju svog poslovnog interesa i ne mogu opravdati velika ulaganja. Da je riječ o zatišju pred buru kada je riječ o ulaganjima vidljivo je i po tome da je Vipnet u prvom kvartalu usporio svoja ulaganja, a i dobit prije kamata i poreza mu je nakon jako dugo vremena završila u negativi.

Međutim isto tako konsolidacija Metronetova poslovanja, ali i skori rebranding nakon što ga je doživio već dio tvrtki iz Telekom Austria grupe pokazuje kakav će biti smjer daljnjeg razvoja. Za očekivati je da rebrendinga neće biti gotovo pa sigurno prije ljeta ove godine, pa se može očekivati da će jesen donijeti velike promjene i prestajanje postojanja Vipnetova branda kakav je danas i dolazi novi A1 brand na hrvatsko tržište.

Tada će i poslovanje u rezidencijalnom segmentu i poslovnom segmentu postati jedna novi prepoznatljivi brand, a moguće je da će zbog svoje snage B.Net brand i dalje ostati. Iako konkretnih informacija o tome još uvijek nema ostaje tek da čekamo službenu objavu krajem ljeta i početkom jeseni.

Što se pak tiče rezultata Vipnet bilježi rast broja korisnika u svim segmentima i mobilnom i fiksnom poslovanju, korisnici troše više i prelaze na pretplatu u mobilnom segmentu. Koriste i više spojenih usluga u paketima koji uključuju i fiksnu i mobilnu i televiziju ali i pristup internetu.

Osim toga, EBITDA marža Vipneta je i dalje visoka, među najvišima u grupi što za kompaniju pokazuje jako dobre trendove i očekivanja u poslovanju za 2018. godinu pogotovo u svjetlu već spomenutog rebrandinga.

 

 

Više o Vipnetovim rezultatima pogledajte ovdje.URL članka KOMENTAR: Vipnet nastavlja s pozitivnim trendovima