KOMENTAR: Svjedočimo li konačnoj konsolidaciji telekom tržišta

Hoćemo li u narednim mjesecima biti svjedoci konačne konsolidacije telekomunikacijskog tržišta u ovome trenutku ponajviše ovisi o dvama velikim telekomima Hrvatskom Telekomu i Vipnetu koji provode dubinska snimanja u Metronetu i H1 Telekomu.

Postoji nekoliko mogućih scenarija koje su za ICTbusiness.info potvrdili izvori s telekomunikacijskog tržišta. Jedan od njih je da bi Vipnet mogao preuzeti Metronet, o čemu smo već pisali ( /telekomunikacije/ekskluzivno-tri-ponudaca-u-bitci-za-vlasnistvo-nad-metronetom ). U tom slučaju Vipnet dobiva poslovne korisnike, razgranatu mrežu optike do krajnjih korisnika i u ovome trenutku tvrtku koja ima zdravo poslovanje. Ako tada HT preuzme H1 Telekom on doiva velik broj novih privatnih i poslovnih korisnika. Kada se tome pridoda i upravljanje Optima Telekomom nakon predstečajne nagodbe jasno je kako se stvara duopol na tržištu jer Tele2 onda više nema previše šanse. Jer u ovom scenariju bi HT nakon završetka prijelaznog perioda upravljanja preuzeo i Optimu Telekom.

Naši izvor ipak upozoravaju kako ovaj scenarij ima i svoje prepreke u obliku Agencije za zaštitu tržišnog najecanja i HAKOM-a jer stvaranje duopola nakon liberalizacije i nema baš previše smisla. I to je zaista tako, međutim treba uzeti u obzir kako je hrvatsko telekom tržište ipak maleno i da činjenica kako se prema dostupnim informacijama Tele2 nije želio uključiti u konsolidaciju na fiksnom tržištu malo je vjerojatno da će se netko sa strane uključiti.

Drugi scenarij predviđa razdvajanje Metroneta na dvije tvrtke gdje HT želi mrežni dio, a Vipnetu ostaju korisnici. HT onda preuzimanje H1 Telekoma cementira stanje na telekom tržištu. Ostaje tada pitanje što s Optima Telekomom. Izvori ICTbusiness.info pak tvrde kako u HT-u priželjkuju upravo ovaj scenarij i spremni su ga dobro i platiti. Pitanje je što bi tada učinio Vipnet jer bi izgubio određene strateške prednosti preuzimanjem cjelokupnog Metroneta. Možda bi se tada ipak okrenuo i preuzimanju Optime.

Treći scenarij je da Vipnet nakon Metroneta preuzme i H1 Telekom. Jer u ovom trenutku svi gledaju sve, tvrdi naš izvor. Tada bi HT mnogo lakše preuzeo Optimu Telekom kojom sad upravlja. Naime, jasno je da u ovome trenutku da su svi scenariji otvoreni i da se snažno pokušava stvoriti strateške pozicije u pregovorima jer u narednih nekoliko mjeseci konsolidacija bi trebala biti završena, odnosno barem bi se trebalo znati tko koga preuzima i za koliko.URL članka KOMENTAR: Svjedočimo li konačnoj konsolidaciji telekom tržišta