KOMENTAR: HT nastavlja s restrukturiranjem, rezultati vrlo stabilni

Nakon što je u travnju i službeno preuzeo funkciju predsjednika Uprave i CEO-a Constantinos Nempis bilo je jasno da će tvrtka krenuti prema još jednom restrukturiranju, možda ne tako velikom i snažnom kao što je to bilo u prvoj godini mandata Davora Tomaškovića. Ipak poslovni rezultati nisu toliko dobri kao što se to možda moglo očekivati jer prihodi su pali, dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) je pala, no da je poslovanje zapravo prilično stabilno pokazuje i vrlo visoka EBITDA marža.

Prihodu su, podsjetimo, pali 1,3 posto, EBITDA je pala 4,8 posto, a neto dobit je manja 18,3 posto. EBITDA marža se smanjila 1,4 i sada iznosi 39,2 posto što je i dalje naviše u cijeloj DT grupi. Vrlo važno je reći da su prihodi HT-a ako se gleda samostalno hrvatsko poslovanje manji svega 0,8 posto i iznose 5,272 milijarde kuna s rastom u segmentu mobilne telefonije za 1,2 posto, a sistemska rješenja porasla su čak 10,4 posto.

Prihodi od ostalih usluga nepokretnih telekomunikacija povećali su se zbog većih prihoda od terminalne opreme i nešto boljih rezultata Optima Telekoma. Zabilježen je dobar rast prihoda od sistemskih rješenja zahvaljujući povoljnijoj godišnjoj dinamici projekata u razdoblju od siječnja do rujna 2019. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objašnjavaju u HT-ovoj analizi vlastitih rezultata.

U mobilnoj telefoniji HT je smanjio tržišni udjel za 0,5 postotnih poena na 44,8 posto, broj pretplatnika je porastao za 1,2 posto na 2,359 milijuna korisnika. Zabilježen je rast u segmentu korisnika na ugovor za 5,1 posto na 1,371 milijuna, dok je broj prepaid korisnika manji za 3,7 posto i pao je po prvi put nakon dugo vremena ispod milijun korisnika i zaustavio se na 998 tisuća. Za HT je vrlo značajan i stabilan ARPU po korisniku koji je u prepaid segmentu porastao 2,2 posto na 45 kuna mjesečno, dok je kod postpaid korisnika odnosno korisnika s ugovorom on pao minimalnih 0,3 posto.

U fiksnoj telefoni HT bilježi manji broj  korisnika za 5,6 posto na 839 tisuća dok je u veleprodaji broj korisnika manji 14,3 posto, a maloprodaji 5,1 posto. Broj IPTV korisnika povećan je 18,7 posto na 490 milijuna kuna. Što se tiče širokopojasnog pristupa internetu on je čak manji za 1,1 posto i zaustavio se na 740 tisuća.

Što se tiče prihoda ARPU po korisniku u fiksnoj telefoniji on varira. ARPU za govorne usluge u nepokretnoj mreži smanjio se za 5,1 na 69 kuna, ARPU za maloprodajni širokopojasni pristup smanjio se za 7,3 na 104 kune, ARPU za televiziju povećao se za 3,0 na 86 kuna.

Sve je ovo, tvrde u HT-u rezultiralo da su kapitalna ulaganja manja su kao posljedica promjene u godišnjoj distribuciji, međutim nastavljaju se znatna ulaganja u pokretnu i nepokretnu širokopojasnu mrežu.

U svakom slučaju HT se okreće u novom smjeru pod novom upravom koja kompaniju u ovoj godini vodi svega posljednja 2 kvartala odnosno kvartal manje od promatranih rezultata i za očekivati je da će se promjene u poslovanju nastaviti.

Iako je riječ o tome da su ključni pokazatelji u padu, kako je riječ o najjačem i najvećem domaćem telekomu za očekivati je da će cijela godina biti na razini prethodne 2018. što je za kompaniju pozitivno. Za 2020. godinu u HT-u sigurno neće biti zadovoljni s 2019 i 2018. kao gotovo istim godinama prema poslovnim rezultatima i tada se može očekivati nastavak rasta kompanije. Pritom svakako treba istaknuti da će HT sljedeće godine početi s prodajom Optima Telekoma, ali to ne znači da proces mora biti brzo gotov. HT bi, ako se Optima Telekom ne proda do 2021., treba izaći iz upravljačke strukture pa je jasno kako će se HT-u ipak žuriti da Optimu Telekom proda što prije. Pritom dok se čeka odobrenje prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi i upravo se oni i A1 Hrvatska očekuju kao glavni igrači u „napadu“ na Optima Telekom.URL članka KOMENTAR: HT nastavlja s restrukturiranjem, rezultati vrlo stabilni