KOMENTAR: A1 Hrvatska pritišće stagnacija prihoda iz telekom djelatnosti, a čekaju ih i velika ulaganja u optiku i 5G

Kriza je pogurala prihode prema dolje, iako se to možda na prvi pogled ne čini tako, no poslovni rezultati A1 Hrvatska ne mogu se gledati samo na osnovu prihoda, rashoda, dobiti. Iako su prihodi porasli 4,7 posto, dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 7,1 posto za A1 Hrvatska je iznimno važno da su im telekomunikacijski prihodi stagnirali, odnosno porasli su tek minimalnih 0,1 posto na godišnjoj razini u odnosu na prvi kvartal 2020. godine. Vrijeme je to početka pandemijske krize i to svakako treba uzeti u obzir.

Uz to, uskoro kreće 5G aukcija za frekvencijske spektre već početkom sljedećeg mjeseca. To će za A1 Hrvatska, ali i najjači domaći telekom Hrvatski Telekom čiji rezultati izlaze u četvrtak te Telemach Hrvatska značiti nova ulaganja u optičku mrežu i mikrovalne linkove za spajanje 5G baznih stanica, same bazne stanice, ali već sredinom godine, najkasnije u trećem, kvartalu plaćanje naknada za radiofrekvencijske spektre. Stoga ovakvo stanje s rezultatima, ali i veličinom ulaganja moguće uskoro vidjeti i kod HT-a jer su pripreme za 5G poodmakle. I dok čekamo rezultate HT, a gledamo rezultate A1 Hrvatska nažalost, nećemo vidjeti Telemach Hrvatska rezultate jer je tvrtka povučena s burze kada je prodana Unitedu.

Kada gledamo poslovne rezultate A1 Hrvatska treba svakako istaknuti i da su povećana kapitalna ulaganja. Tako su kapitalna ulaganja porasla 9,4 posto u odnosnu na prva tri mjeseca 2020. i dosegla su 15,4 milijuna eura. Za A1 Hrvatska je istovremeno vrlo značajno da je ukupan broj korisnika povećan je 3,7 posto na 1,942 milijuna korisnika. U mobilnom segmentu zabilježen je porast korisnika uz ugovor od 5 posto i na bonove od 1,8 posto. Iako je mobilna baza veća za 3,7 posto i uz nastavak potražnje za Homebox rješenjima prosječan prihod po korisniku (ARPU) iznosi 9,9 eura što je 1,7 posto manje nego u istom razdoblju lani. Razlog ovakvim rezultatima leži u konkurenciji na tržištu i novim tarifama koje se posljednjih mjeseci predstavili telekomunikacijski operatori.

Suprotan je trend u fiksnoj telefoniji. Manji broj korisnika nešto veći prohodi. Konkretnije, broj korisnika usluga u fiksnom segmentu manji je za 1,7 posto dok je prosječni prihod po priključku (ARPL) viši za 0,2 posto i iznosi 31,7 eura.

Stabilni prihodi od osnovnih usluga pokazuju koliko je bitno da se nastavi s investicijskim ciklusom, da se na pravi način krene u izgradnju 5G mreže koja će korisnicima donijeti nove mogućnosti,. Potaknuti daljnji razvoj usluga i rješenja koja sada nisu moguća jer 5G donosi veliku brzinu odziva mreže, velike brzine i u konačnici dostupnost u ruralnim područjima gdje dana nema optike.

I na kraju moramo se dotaknuti Optima Telekoma. Službeno nema komentara s niti jedne strane, samo uski krug ljudi zna detalje jer je proces iznimno osjetljiv. Informacije koje ima ICTbusiness.info su i dalje iste, interesa ima, proces se provodi, a HT prema odluci AZTN-a do 6 mjeseca upravlja Optima Telekomom.URL članka KOMENTAR: A1 Hrvatska pritišće stagnacija prihoda iz telekom djelatnosti, a čekaju ih i velika ulaganja u optiku i 5G