Kako funkcionira zarađivanje od oglasa na YouTubeu

YouTube u većini slučajeva jest platforma za zabavu i “ubijanje” vremena, ali ljudi koji redovito postavljaju sadržaj zarađuju ozbiljan novac. Toliki da žive od YouTubea, odnosno, žive u luksuzu.

Naravno, nije nimalo lako zarađivati u konkurenciji milijuna i milijuna kreativnih korisnika, koji su prisutni u svim zamislivim sferama. Ali, nije nemoguće zaraditi, dapače. Uprihoditi pokoju kunu može bilo tko, ali pravi novac ipak zarađuju oni koji si daju truda, pronađu publiku i redovito joj se obraćaju. No, prije samog početka pokušaja zarađivanja, treba znati i neke "tehnikalije".

1. Omogućite AdSense za YouTube na svom korisničkom računu

Prva dva koraka za zaradu na YouTubeu jest otvaranje korisničkog računa i uključenje njegove monetizacije. Dakle, treba kliknuti na "turn on". Za tako nešto potrebno je povezati AdSense račun zbog primanja novca putem njega. Naravno, za korištenje Googleovih usluga, potrebno je prihvatiti uvjete korištenja, a oni podrazumijevaju i 45 posto zarade YouTubeu.

2. Postavite i promovirajte video

U redu, nakon što ste "potpisali ugovor" s YouTubeom, vrijeme je da počnete donositi sebi i njemu zaradu. Znate u čemu ste dobri, imate ideju, postavite video i promovirajte ga kroz društvene mreže te sve ostale kanale koji mogu pomoći. Što ste bolji u tome, više ćete zaraditi. No, nije to ni najmanje lako, video koji skupi milijardu pogleda, u prosjeku zaradi 7,8 milijuna dolara. I izbjegavajte glazbu koja je zaštićena autorskim pravima jer YouTube za nju ništa ne isplaćuje.

3. Povucite novac

Putem AdSense se povlači novac, ali uvjet je da isplata bude minimalno stotinu dolara. Također, lovac se uplaćuje na bankovni račun koji sami postavite. Nije ni to sve, korisnik mora plaćat porez na dobit u većini zemalja svijeta ukoliko zarađuje na ovaj način. U konačnici, od sto posto zarade na sadržaju, 45 uzme Google, desetak ode na promociju i isto toliko na porez. U konačnici, kreatoru ostane nešto više od 30 posto i da bi to vrijedilo, bitno je dobro se promovirati, biti inovativan i uporan...URL članka Kako funkcionira zarađivanje od oglasa na YouTubeu