Je li Dark Mode prikaz zapravo štetan za naše oči?

Je li  Dark Mode prikaz zapravo štetan za naše oči?

Tamni način rada ili popularnije “dark mode”, postao je istinski hit na mobilnim uređajima kroz posljednje gotovo dvije godine, pa ga se može pronaći na posljednjim Android i iOS verzijama mobilnog operativnog sustava, na internetskim preglednicima za mobilne uređaje, na Instagramu, Gmailu... i sve to je odlično s obzirom da štedi energiju, no nije dobro jer čini veliku štetu očima!

Teže je čitati bijela slova na crnoj podlozi pa se oči naprežu i samim time u globalu više je štete nego koristi. Problem je i što developeri jako teško uspijevaju razvijati dark mode način rada pa konstantno nešto treba ispravljati, a tu energiju i vrijeme mogli bi utrošiti na korisniji način.

Naravno, nije sve tako negativno, uz tamni način rada je kvalitetnije gledati u ekran u mraku, posebno ako netko kraj vas spava. Uz to, tamni način rada štedi energiju mobilnog uređaja, što je već navedeno. No, kad se baš sve postavi "na vagu", bolje je jednostavno se odreći takvog načina rada. Što samo po sebi ne zvuči dobro jer uvijek je ljepše imati više mogućnosti nego manje.

Zato, teško da će developeri doći na svoje, morate će nastaviti raditi na tamnom načinu rada jer tržište to još uvijek itekako pozdravlja. Barem dok ne stignu posljedice za oči jer tad bi korisnici mogli prestati s tamnim načinom rada u ovolikoj mjeri pa se automatski zaustavi tolika potreba da baš sve dobije tu mogućnost.

Ono što developeri naglašavaju jest da većina uređaja danas ima mogućnost postavljanja plavog svjetla, koje olakšava gledanje u ekrane i postižu identičan efekt kao tamni način rada, osim što estetski ne izgleda toliko dobro i drugačije od običnog svjetlijeg načina rada na koji smo navikli kroz sve ove godine otkako traje ludnica s pametnim telefonima.

U konačnici, tržište će odrediti, a developeri se moraju snaći, pronaći lakši način za rad s dark mode. Druge im u ovom trenutku nema...

Još iz kategorije

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

15.11.2019. komentiraj

Xiaomi je na Mi Note 10 modelu pametnog telefona predstavio prvu kameru od 108 megapiksela, što je svakako impresivno na papiru, ali zasad se potvrđuje da oni koji imaju bolja softverska rješenja prikazuju bolje rezultate svojih kamera. Primjerice, u prvom redu misli se na pametne telefone iz radionice Googlea i Applea.

Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

13.11.2019. komentiraj

Tržište ubrzano preuzimaju SSD diskovi (Solid State Drives) pa više nije pitanje treba li ih izabrati ispred HDD diskova (Hard Disk Drive) već koju vrstu SSD diska izabrati. Jer, to je zapravo podosta komplicirano pitanje zbog brojnih varijabli, ali u konačnici se sve svodi na to izabrati li NVMe (Non-Volatile Memory Express) ili SATA (Serial ATA) vrstu.

KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

10.11.2019. komentiraj

U trenutku kada je ove godine najavljena prodaja Tele2 Hrvatska United Groupu rijetko tko je mogao razmišljati o tome da će prodaja zaista potrajati do kraja godine. Iako se tako najavljivao da će transakcija biti gotova do kraja godine. Kako smo već pisali u HAKOM-u nemaju nikakvih problema s ovim preuzimanjem, sada jedino AZTN treba reći svoje ali nakon što su prikupili sve detalje od Tele2 sada su čekali očitovanja zainteresiranih strana. Sada je i to gotovo, svi su svoja mišljenja trebali dostaviti do 8. studenog. I tko je htio mogao je reći što misli, a na samom telekom tržištu su mišljenja podijeljena.