Je li Dark Mode prikaz zapravo štetan za naše oči?

Je li  Dark Mode prikaz zapravo štetan za naše oči?

Tamni način rada ili popularnije “dark mode”, postao je istinski hit na mobilnim uređajima kroz posljednje gotovo dvije godine, pa ga se može pronaći na posljednjim Android i iOS verzijama mobilnog operativnog sustava, na internetskim preglednicima za mobilne uređaje, na Instagramu, Gmailu... i sve to je odlično s obzirom da štedi energiju, no nije dobro jer čini veliku štetu očima!

Teže je čitati bijela slova na crnoj podlozi pa se oči naprežu i samim time u globalu više je štete nego koristi. Problem je i što developeri jako teško uspijevaju razvijati dark mode način rada pa konstantno nešto treba ispravljati, a tu energiju i vrijeme mogli bi utrošiti na korisniji način.

Naravno, nije sve tako negativno, uz tamni način rada je kvalitetnije gledati u ekran u mraku, posebno ako netko kraj vas spava. Uz to, tamni način rada štedi energiju mobilnog uređaja, što je već navedeno. No, kad se baš sve postavi "na vagu", bolje je jednostavno se odreći takvog načina rada. Što samo po sebi ne zvuči dobro jer uvijek je ljepše imati više mogućnosti nego manje.

Zato, teško da će developeri doći na svoje, morate će nastaviti raditi na tamnom načinu rada jer tržište to još uvijek itekako pozdravlja. Barem dok ne stignu posljedice za oči jer tad bi korisnici mogli prestati s tamnim načinom rada u ovolikoj mjeri pa se automatski zaustavi tolika potreba da baš sve dobije tu mogućnost.

Ono što developeri naglašavaju jest da većina uređaja danas ima mogućnost postavljanja plavog svjetla, koje olakšava gledanje u ekrane i postižu identičan efekt kao tamni način rada, osim što estetski ne izgleda toliko dobro i drugačije od običnog svjetlijeg načina rada na koji smo navikli kroz sve ove godine otkako traje ludnica s pametnim telefonima.

U konačnici, tržište će odrediti, a developeri se moraju snaći, pronaći lakši način za rad s dark mode. Druge im u ovom trenutku nema...

Još iz kategorije

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

06.06.2020. komentiraj

Windows 10 još uvijek je glavni Microsoftov adut kad se govori o gaming svijetu na računalima. Iako se u Linux okruženju nude sjajna rješenja, još uvijek “to nije to” da bi Microsoft osjetio ikakvu prijetnju ili se morao prilagođavati da zadrži dominaciju.

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.