Je li Dark Mode prikaz zapravo štetan za naše oči?

Je li  Dark Mode prikaz zapravo štetan za naše oči?

Tamni način rada ili popularnije “dark mode”, postao je istinski hit na mobilnim uređajima kroz posljednje gotovo dvije godine, pa ga se može pronaći na posljednjim Android i iOS verzijama mobilnog operativnog sustava, na internetskim preglednicima za mobilne uređaje, na Instagramu, Gmailu... i sve to je odlično s obzirom da štedi energiju, no nije dobro jer čini veliku štetu očima!

Teže je čitati bijela slova na crnoj podlozi pa se oči naprežu i samim time u globalu više je štete nego koristi. Problem je i što developeri jako teško uspijevaju razvijati dark mode način rada pa konstantno nešto treba ispravljati, a tu energiju i vrijeme mogli bi utrošiti na korisniji način.

Naravno, nije sve tako negativno, uz tamni način rada je kvalitetnije gledati u ekran u mraku, posebno ako netko kraj vas spava. Uz to, tamni način rada štedi energiju mobilnog uređaja, što je već navedeno. No, kad se baš sve postavi "na vagu", bolje je jednostavno se odreći takvog načina rada. Što samo po sebi ne zvuči dobro jer uvijek je ljepše imati više mogućnosti nego manje.

Zato, teško da će developeri doći na svoje, morate će nastaviti raditi na tamnom načinu rada jer tržište to još uvijek itekako pozdravlja. Barem dok ne stignu posljedice za oči jer tad bi korisnici mogli prestati s tamnim načinom rada u ovolikoj mjeri pa se automatski zaustavi tolika potreba da baš sve dobije tu mogućnost.

Ono što developeri naglašavaju jest da većina uređaja danas ima mogućnost postavljanja plavog svjetla, koje olakšava gledanje u ekrane i postižu identičan efekt kao tamni način rada, osim što estetski ne izgleda toliko dobro i drugačije od običnog svjetlijeg načina rada na koji smo navikli kroz sve ove godine otkako traje ludnica s pametnim telefonima.

U konačnici, tržište će odrediti, a developeri se moraju snaći, pronaći lakši način za rad s dark mode. Druge im u ovom trenutku nema...

Još iz kategorije

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

20.02.2020. komentiraj

Zakrivljeni gaming monitori pravi su hit posljednjih godina jer pružaju realističnije iskustvo igranja video igara, ali i rada s video ili foto sadržajem. Barem će tako reklamirati takve monitore proizvođači, koji nisu dovoljno objektivni i zato je stiglo vrijeme odgovoriti na pitanje treba li trošiti novac na njih ili ne.

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

18.02.2020. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekom operatera HT-a pokazuju kako je kompanija pod konstantnim pritiskom tržišta i drugih dvaju operatera koji sada ciljaju kupnju Optima Telekoma kojom je HT upravljao nakon predstečajne. Prodaja Tele2 Hrvatska United grupi, koja ulazi s A1 Hrvatska u utrku za Optima Telekom obilježit će naredno telekomunikacijsko razdoblje dok se čekaju frekvencije i prva velika ulaganja u 5G mrežu.

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

17.02.2020. komentiraj

Koristiti licencirani ili open source softver često je pitanje onih koji tek uđu u neki posao, ali i čest odgovor koji dobiju jest da se okrenuo upravo open sourceu. Zašto? Kroz nastavak teksta dat ćemo vam pet podosta konkretnih i valjanih razloga za to.