Je li Dark Mode prikaz zapravo štetan za naše oči?

Je li  Dark Mode prikaz zapravo štetan za naše oči?

Tamni način rada ili popularnije “dark mode”, postao je istinski hit na mobilnim uređajima kroz posljednje gotovo dvije godine, pa ga se može pronaći na posljednjim Android i iOS verzijama mobilnog operativnog sustava, na internetskim preglednicima za mobilne uređaje, na Instagramu, Gmailu... i sve to je odlično s obzirom da štedi energiju, no nije dobro jer čini veliku štetu očima!

Teže je čitati bijela slova na crnoj podlozi pa se oči naprežu i samim time u globalu više je štete nego koristi. Problem je i što developeri jako teško uspijevaju razvijati dark mode način rada pa konstantno nešto treba ispravljati, a tu energiju i vrijeme mogli bi utrošiti na korisniji način.

Naravno, nije sve tako negativno, uz tamni način rada je kvalitetnije gledati u ekran u mraku, posebno ako netko kraj vas spava. Uz to, tamni način rada štedi energiju mobilnog uređaja, što je već navedeno. No, kad se baš sve postavi "na vagu", bolje je jednostavno se odreći takvog načina rada. Što samo po sebi ne zvuči dobro jer uvijek je ljepše imati više mogućnosti nego manje.

Zato, teško da će developeri doći na svoje, morate će nastaviti raditi na tamnom načinu rada jer tržište to još uvijek itekako pozdravlja. Barem dok ne stignu posljedice za oči jer tad bi korisnici mogli prestati s tamnim načinom rada u ovolikoj mjeri pa se automatski zaustavi tolika potreba da baš sve dobije tu mogućnost.

Ono što developeri naglašavaju jest da većina uređaja danas ima mogućnost postavljanja plavog svjetla, koje olakšava gledanje u ekrane i postižu identičan efekt kao tamni način rada, osim što estetski ne izgleda toliko dobro i drugačije od običnog svjetlijeg načina rada na koji smo navikli kroz sve ove godine otkako traje ludnica s pametnim telefonima.

U konačnici, tržište će odrediti, a developeri se moraju snaći, pronaći lakši način za rad s dark mode. Druge im u ovom trenutku nema...

Još iz kategorije

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

17.01.2020. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.

Jeste li zabrinuti da će vam otisak na društvenim mrežama utjecati na karijeru?

Jeste li zabrinuti da će vam otisak na društvenim mrežama utjecati na karijeru?

16.01.2020. komentiraj

Vremena za zaposlene i one koji aktivno traže posao su se promijenila s društvenim mrežama jer jasno je da ono što se na njima objavljuje može biti viđeno od strane osoba koje su im nadređene ili razmatraju hoće li ih zaposliti, promaknuti ili im povećati plaću. Zato je bitno i kako se osoba prikazuje na društvenim mrežama.

Što se dogodi s vašom internet domenom kada umrete?

Što se dogodi s vašom internet domenom kada umrete?

13.01.2020. komentiraj

Koliko god to željeli i koliko god nam znanstveno-fantastični filmovi to sugerirali, nećemo tako brzo moći postaviti verziju svoje svijesti u cloud nakon što umremo pa na taj način vječno živjeti. Istina je puno drugačija, surovija, ali onima koji ostaju nakon vas značajna.