INOVACIJA … CitizenLab rješenje

U prošloj ( /kolumne/inovacija-liquidfeedback-rjesenje ) smo kolumni vidjeli kakvo rješenje za neposredn(ij)u demokraciju nudi https://liquidfeedback.org/ . U međuvremenu se dosta rasplamsala rasprava o „nomologiji“ a što koji termin zapravo znači. U raspravi je osobito istaknut odnos između predstavničke i „sudjelujuće“ demokracije, odnosno izvedenice iz stranih pojmova: reprezentativna i participativna demokracija.

Dobio sam prigovor da se reprezentativna i participativna demokracija isključuju, tj. da se izbori ne smatraju participacijom. Mislim da je dobra definicija toga rečena na Wikipediji OVDJE:

Participativna demokracija naglašava široko sudjelovanje činitelja u upravljanju i djelovanju u političkim sustavima. Etimološki korijen demokracije (grčki demos i kratos) podrazumijeva da su ljudi na vlasti i da su sve demokracije participativne. Međutim, participativna demokracija teži zastupanju više uključenih oblika sudjelovanja građana i veće političke zastupljenosti od tradicionalne reprezentativne demokracije.

Dakle, reprezentativna demokracija je MINIMUM participacije, a izravna je njen MAKSIMUM. Budući da 100% izravna demokracija ima svojih nedostataka (angažiranost, stručnost, šumovi), rješenje može biti srednji put: „delegativna“, koja uključuje „liquid democracy“. Tu građani u nekima područjima ili na neko vrijeme ovlaste delegata da glasa umjesto njih. On ih REPREZENTIRA, no oni PARTICIPIRAJU neposredno koliko i kada hoće. To bi bio „neprobojni“ opis onoga o čemu ovdje raspravljamo.

No vratimo se rješenju koje smo odabrali: prikazali smo ga u okviru „Jeste li znali?“.

JESTE LI ZNALI da svim vrstama organizacije stoji na raspolaganju SaaS (Software as a Service – Aplikacija kao usluga) rješenje https://www.citizenlab.co/ ? Naslovnica ovog rješenja izgleda ovako:

, ili prevedeno:

„Uistinu lako ostvaren građanski angažman

Pristupačna platforma za sudjelovanje građana u lokalnoj vlasti.

Dosegnite više građana, upravljajte zajedničkim projektima i donosite bolje odluke“

Što nudi ova platforma:

 • Angažiranje:
  • Omogućite  angažman na mreži za svoje građane
  • Upravljanje:
   • Bez napora prikupljajte i obradite ideje građana
   • Odlučiti:
    • Uvid u bolje odluke, baš na dohvat ruke

Kome je CitizenLab namijenjen:


* Mali i srednji gradovi, od 10 do 40 tisuća stanovnika

 • CitizenLab pomaže malim i srednjim gradovima da dopru do više građana
 • Mali i srednji gradovi oslanjaju se na našu spreman za korištenje platforme
 • da lako ostanu u kontaktu sa svojim građanima.

* Veliki gradovi, od 40 do 120 tisuća stanovnika

 • CitizenLab pomaže velikim gradovima pokrenuti glatke procese sudjelovanja građana
 • CitizenLab pruža velikim gradovima s personaliziranim alatima za sudjelovanje u cilju povećanja angažmana građana i uštede vremena u upravljanju takvom suradnjom

* Institucije i sve druge organizacije:

 • CitizenLab pomaže raznim ustanovama da započnu razgovore
 • Podržavamo i druge vrste vlada i institucija u pokretanju online razgovora s njihovim građanima ili korisnicima.

Ili u brojkama:

Otkrijte zašto 70+ organizacija vjeruju CitizenLab-u:

 • Dostupite do što više građana: Uključite 5x više građana nego pomoću tradicionalnih kanala za sudjelovanje.
 • Angažirajte mlade građane: Upoznajte mlađu generaciju na njihovu željenom terenu: online. 45% korisnika je mlađe od 35 godina.
 • Uštedite vrijeme: Gradski dužnosnici troše do 75% manje vremena u obradi ideja u usporedbi s klasičnim alatima.

CitizenLab na svojoj demo stranici http://demo.citizenlab.co prikazuje punu funkcionalnost rješenja.

Ova je platforma vrlo slična www.zg-inovacija.eu ( http://www.zg-inovacija.eu ) hrvatskom rješenju. Sadržajno se bazira na „pozivima“, dakle od građana se traže ideje i rasprava o njima na središnje zadane teme, („Pametni BODØ, „Plan mobilnosti“ itd.). Svatko ima uvid u nadzornu ploču koja je u fokusu interesa:

Po dobroj skandinavskoj tradiciji, sve je transparentno, pa ček i osobni podaci korisnika:

Dodatno hrvatskom (pilot) rješenju za angažiranje građana, CitizenLab ima i „backoffice“ dio koji služi za upravljanje ostvarenja ideja koje su građani predložili, raspravili i odglasali.

(Da se izbjegnu nesporazumi dobro je razlikovati https://www.citizenlab.co/ od „The Citizen Lab“, koncepta zaštite građana od „Velikog Brata“. Koga zanima ta tema, više o njoj OVDJE. Web adresa ovog zanimljivog koncepta je slična, razlika samo u jednom slovu glavne domene: https://citizenlab.ca/ )

Na blogu https://www.citizenlab.co/ ima mnogo praktičnih prikaza na temu neposredn(ij)e demokracije. Jedan koji spada u područje sudjelovanja građana je rasprava o razlici između angažmana i participacije građana. Iako i ta dva pojma vrlo sliče, postoji značajna praktična razlika. O tome više u kolumni naredni ponedjeljak.

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultantURL članka INOVACIJA … CitizenLab rješenje