Hrvoje, odi u Ameriku

Hrvoje, odi u Ameriku

Foto: Dražen Tomić

Kad je Hrvoje Prpić objavio da napušta Hrvatsku i razloge iz kojih to čini, sjetio sam se Connie - novostečene poznanice s kojom smo prošlo ljeto kod prijatelja, u dvorištu njegove nove kuće na golf terenu u predgrađu Sacramenta, proveli večer uz čašicu razgovora.

Connie u Sacramentu vodi malu IT integratorsku tvrtku. Taj dan jedva je dočekala čašu crnog vina u večernjoj hladovini.  U odličnom društvu razgovor smo brzo usmjerili prema temama koje su nas posebno zanimale: kako je to imati vlastitu IT tvrtku u Kaliforniji, koliki su troškovi, plaće, porezi...

Porezna inspektorica posjetila ih je nedavno. Svoj je dolazak najavila gotovo mjesec dana unaprijed, a accounting staff zajedno sa Connie jedva su je dočekali. Whaaaat?!  Kako to mislite? I slijedi objašnjenje koje je, kasnije sam saznao, u svim normalnim zemljama uobičajeno. Cilj poreznog inspektora nije naplatiti kaznu nego ustanoviti da li se radi prema zakonu, te ako ima nekih nepravilnosti na to ukazati poduzetniku i dati mu savjet kako da ih ispravi.

Naravno, svaka firma ponekad naleti na nešto novo i uvijek se nađu stvari koje se mogu različito tumačiti. Connie je jedva dočekala da inspektorica svrati i da svoje mišljenje. Ne znam što sam jače otvorio. Oči ili usta. U nastavku večeri sam saznao i to da svaki inspektor ima svoj teritorij i da dotična inspektorica kaznu nije nikad naplatila jer se na to gleda kao na osobni neuspjeh.

Kad porezni inspektor naplati kaznu na svom teritoriju, to znači da nije dobro radio svoj posao jer da je, do ozbiljnog poreznog prekršaja ne bi ni došlo. Računovodstvo za male tvrtke je pojednostavljeno i nema ni izdaleka toliko formalnosti i papirologije kao u Hrvatskoj.

Najvažnije od svega, tržište na kojem možete prodavati vaše usluge je neusporedivo veće i bogatije.  Loše strane? Konkurencija je stvarno velika pa za uspjeh trebate stvarno izuzetan proizvod i set znanja. Pa eto Hrvoje, kad si već odlučio krenuti u osvajanje svijeta, možda ni Amerika nije za odbacit.

Što se tiče hrvatske državne uprave, samo želim da se ugleda na ovaj primjer i shvati da su porezni službenici tu kako bi pomogli poduzetnicima da uredno plaćaju poreze, a ne natjerali ih na to.

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.