Hrvoje, odi u Ameriku

Hrvoje, odi u Ameriku

Foto: Dražen Tomić

Kad je Hrvoje Prpić objavio da napušta Hrvatsku i razloge iz kojih to čini, sjetio sam se Connie - novostečene poznanice s kojom smo prošlo ljeto kod prijatelja, u dvorištu njegove nove kuće na golf terenu u predgrađu Sacramenta, proveli večer uz čašicu razgovora.

Connie u Sacramentu vodi malu IT integratorsku tvrtku. Taj dan jedva je dočekala čašu crnog vina u večernjoj hladovini.  U odličnom društvu razgovor smo brzo usmjerili prema temama koje su nas posebno zanimale: kako je to imati vlastitu IT tvrtku u Kaliforniji, koliki su troškovi, plaće, porezi...

Porezna inspektorica posjetila ih je nedavno. Svoj je dolazak najavila gotovo mjesec dana unaprijed, a accounting staff zajedno sa Connie jedva su je dočekali. Whaaaat?!  Kako to mislite? I slijedi objašnjenje koje je, kasnije sam saznao, u svim normalnim zemljama uobičajeno. Cilj poreznog inspektora nije naplatiti kaznu nego ustanoviti da li se radi prema zakonu, te ako ima nekih nepravilnosti na to ukazati poduzetniku i dati mu savjet kako da ih ispravi.

Naravno, svaka firma ponekad naleti na nešto novo i uvijek se nađu stvari koje se mogu različito tumačiti. Connie je jedva dočekala da inspektorica svrati i da svoje mišljenje. Ne znam što sam jače otvorio. Oči ili usta. U nastavku večeri sam saznao i to da svaki inspektor ima svoj teritorij i da dotična inspektorica kaznu nije nikad naplatila jer se na to gleda kao na osobni neuspjeh.

Kad porezni inspektor naplati kaznu na svom teritoriju, to znači da nije dobro radio svoj posao jer da je, do ozbiljnog poreznog prekršaja ne bi ni došlo. Računovodstvo za male tvrtke je pojednostavljeno i nema ni izdaleka toliko formalnosti i papirologije kao u Hrvatskoj.

Najvažnije od svega, tržište na kojem možete prodavati vaše usluge je neusporedivo veće i bogatije.  Loše strane? Konkurencija je stvarno velika pa za uspjeh trebate stvarno izuzetan proizvod i set znanja. Pa eto Hrvoje, kad si već odlučio krenuti u osvajanje svijeta, možda ni Amerika nije za odbacit.

Što se tiče hrvatske državne uprave, samo želim da se ugleda na ovaj primjer i shvati da su porezni službenici tu kako bi pomogli poduzetnicima da uredno plaćaju poreze, a ne natjerali ih na to.

Još iz kategorije

Internet of things - uvod u NB-IoT

Internet of things - uvod u NB-IoT

22.10.2020. komentiraj

Danas, više nego ikad prije, postoji potreba za brzim i sigurnim prijenosom podataka. Sve je više elektroničkih uređaja i virtualnih sustava međusobno povezano te se konstantno razvijaju nove mogućnosti njihove međusobne interakcije. Nadzor proizvodnih postrojenja, logistika, industrijska automatizacija i razvoj ‘’smart city’’ infrastrukture samo su neka od područja u kojima je brz i pouzdan prijenos podataka od presudne važnosti. Stoga ne čudi da je ‘’internet stvari’’ (engl. Internet of things) već dugi niz godina dio AMR sustava diljem svijeta. Industrija ‘’zahtijeva’’ točne i pravovremene podatke o potrošnji, manje potrebne infrastrukture i što niže troškove održavanja.

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

21.10.2020. komentiraj

Razmišljanje o prebacivanju informacijskih sustava u cloud kod većine korisnika i dalje stvara nedoumice. Kolokacija, privatni oblak, javni oblak, hibridno okruženje modeli su koji stoje na raspolaganju korisnicima. Svaki od navedenih modela za korisnike ima određenih prednosti.

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

20.10.2020. komentiraj

Bilo je za očekivati da će rezultati biti pod utjecajem krize, treći kvartal je pokazao prvo pravo stanje zbog tog virusa. A četvrti kvartal mogao biti i gori. I dok čekamo rezultate Hrvatskog Telekoma, jer Tele2 nećemo vidjeti do godišnjih rezultata, jasno je da se A1 Hrvatska našao na udaru krize. Neki će reći puno, neki će reći malo, a realno očekivan pad prihoda i dobiti i na kvartalnoj i devetomjesečnoj razini.