9 stvari koje sigurno niste znali o PlayStation konzoli (a jako su zanimljive!)

Ako mislite kako znate sve o megapopularnoj PlayStation igraćoj konzoli, vjerojatno se varate.

Primjerice, znate li kako je nastala ova igraća konzola ili koja je najpopularnija PlayStation? Znate li kako je PlayStation 3 korišten je u istraživanju crnih rupa?

I mislili smo da ne znate :) Zato, nastavite čitati i saznajte odgovore na ova pitanja, kao brojne druge zanimljivosti o omiljenoj igraćoj konzoli.

1.  Kako je nastao Sony PlayStation?

Japanska kompanija Nintendo početkom devedesetih bila je ponosni vlasnik najpopularnije igraće konzole uz velike planove. Krenuli su s izradom nove konzole naziva “PlayStation”, dok je Sony je za njih trebao osmisliti i proizvesti dodatak za čitanje CD-a.

Međutim, zbog činjenice da je Sony u to vrijeme bilo slabije prepoznat igrač u industriji video igara, Nintendo ( /gadgeti/nintendo-switch-dostigao-68-3-milijuna-prodanih-primjeraka ) je odlučio surađivati s Philipsom. Sve ovo dogodilo se svega dan nakon što javnog istupa Sony-a o novom partnerstvu s Nintendom čime je predsjednik Sonyja Norio Ohga bio je vrlo nezadovoljan. Odlučio je da će Sony imati vlastitu igraću konzolu te je 3.12.1994. u prodaju pušten Sony PlayStation, prva verzija najpopularnije igraće konzole na svijetu.

2.  Originalni PlayStation je prodan u 102 milijuna primjeraka

Tijekom deset godina vladanja tržištem PlayStation je postao prva igraća konzola prodana u više od 100 milijuna primjeraka.

3.  Prvi PlayStation izašao je s osam originalnih video igara

Iako je na konzoli PlayStation 5 dostupno više od 400 video igara, prva PlayStation konzola ugledala je svjetlo dana s tek osam dostupnih igara.

Neke od igri bile su Mahjong, simulator vlaka i FPS, a među najpopularnijima istaknula se ona naziva Ridge Racer, uzbudljiva utrka autima. Ipak, one nisu među najprodavanijima.

4.  Gran Turismo je najprodavanija igra na originalnoj PlayStation konzoli

Video igra Gran Turismo prodana je u više od 10 milijuna primjeraka, a to je čini najpopularnijom igrom na originalnoj PlayStation konzoli. Drugo mjesto zauzeo Final Fantasy s oko 800 tisuća prodanih primjeraka manje.

Na konzolama PlayStation 2 i 3 za prvo mjesto najprodavanijih igara izborio se Grand Theft Auto, dok je za PlayStation 4 titulu najprodavanije video igre preuzela igra God of War.

5.  Kontroler za PlayStation imao je revolucionaran izgled

Nekada su igraće konzole imale ravne kontrolore, ali je Sony odlučio otići u drugom smjeru. Za originalnu ideju zaslužan je Japanac Teiyu Gotu, a iako se većina članova razvojnog tima PlayStationa protivila njegovoj ideji, Gotu je imao podršku predsjednika Sonyja.

Upravo tako je nastao PlayStation kontroler 3D izgleda kao simbol 3D igara dostupnih na konzoli. No, jeste li se ikad zapitali što znače simboli na kontrolerima?

6.  Simboli na PlayStation kontroleru imaju posebna značenja

Teiyu Goto zaslužan je i za simbole na gumbima PlayStation kontrolera koji su zamijenili tadašnju tradicionalnu praksu označavanja gumbi uzastopnim slovima.

Umjesto slova, iskorišten je trokut koji predstavlja igračev kut gledanja na igru, kvadrat kao simbol za papir, primjerice za otvaranje izbornika u igri, te O za da i X za ne.

7.  PlayStation 2 je najprodavanija konzola na svijetu

Sony je prestao proizvoditi PlayStation 2004. godine, a naslijedio ga je PlayStation 2 koji sa 155 milijuna primjeraka drži rekord najprodavanije igraće konzole ( /gadgeti/infografika-najprodavanije-playstation-konzole ) svih vremena. Drugo i treće mjesto zauzele su Nintendo DS Family konzole, odnosno Game Boy i Game Boy Color.

8.  PlayStation 3 korišten je u istraživanju crnih rupa

Osim igranja, PlayStation se koristio i u druge svrhe. Jeste li znali da je 2008. godine skupina znanstvenika sa sveučilišta u Alabami i Massachusettsu spojila 16 konzola PlayStation 3S u originalno super računalo pomoću kojeg su proučavali svojstva gravitacijskih valova koji nastaju spajanjem dviju crnih rupa? Impresivno!

9.  I američko ratno zrakoplovstvo imalo je super računalo od PlayStation 3 konzola

Američko zračno zrakoplovstvo 2010. godine napravilo je super računalo od 1760 primjeraka PlayStationa 3 koje je korišteno za prepoznavanje uzoraka, analizu slika i istraživanje umjetne inteligencije.

Dobili su uređaj s istom količinom računalne snage kao standardna računala, ali drastično jeftiniji. Naime, iako ih je to koštalo čak 2 milijuna američkih dolara, potrošili bi 10 do 20 puta više da su koristili klasična računala.

Misao za kraj: uz PlayStation dobar provod je zagarantiran

U pet generacija ova je konzola doživjela puno promjena, ali jedno je ostalo isto - svakom igraču PlayStation konzole dobar provod je zagarantiran. Od svih razloga zašto trebaš kupiti PlayStation 5 ( https://www.nabava.net/clanci/novosti/playstation-5-cijena-datum-izlaska-i-sve-sto-znamo-do-sada-2461t6 ), taj je najvažniji.

 

O autoru:

Sergej Burda je diplomirani novinar s dugogodišnjim iskustvom u prodaji, eCommerceu, fotografiji i vođenju projekata. Trenutno radi kao marketinški stručnjak za portal Nabava.net ( https://nabava.net/ ) - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.URL članka 9 stvari koje sigurno niste znali o PlayStation konzoli (a jako su zanimljive!)