Zbog Brexita nastao kaos s .eu domenama

Nejasnoće oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije čini cijeli niz problema građanima, kompanijama, samim političarima, ali i vlasnicima .eu domena, koje će u konačnici morati promijeniti. Srećom, ipak neće morati još neko vrijeme, odlučio je EURid, koji ih dodjeljuje.

"S obzirom na trenutnu situaciju oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije, plan koji smo iznijeli na Brexit web stranici, stavljen je na čekanje. Sve nove informacije bit će iznesene čim dobijemo daljnje naputke Europske komisije", potvrdio je EURid.

A planovi o kojima se priča bili su oni vezani za 24. listopada i ukidanje .eu domena svim njihovim vlasnicima u Velikoj Britaniji. S obzirom da je nepoznanica kad će se Brexit odviti, EURid ne želi ništa komplicirati niti donositi na svoju ruku pa odluku o .eu domenama prepušta Europskoj komisiji. Naravno, to sve otežava situaciju vlasnicima domena jer ne znaju kad će ostati bez njih. Stoga, možda im je pametnije obaviti tranziciju na svoju ruku, bez nepotrebnog čekanja.

Što se Brexita tiče, nastavit će komplicirati situaciju do nepojmljivih razina. Izglasan je još 2016. na velikom referendumu, kojim se Velika Britanija podijelila kao rijetko prije toga. Trebao je stupiti na snagu 29. ožujka ove godine, no nije postignut sporazum, a bez njega EU ne želi prihvatiti istupanje Velike Britanije. Tamošnji političari to sve gledaju kao da će proći samo od sebe i u konstantnoj su svađi s nasljednikom premijerkom Therese May, Borisom Johnsonom.

Zaključno, kompanije i svi strani radnici u Velikoj Britaniji, imaju velike upitnike nad glavom. Dok, istovremeno, Irci i Nizozemci žive bolje dane. Dublin je raj za startupe i privlači sve one koji se više ne osjećaju sigurno u Londonu. Uostalom, kompanije kao Twitter, Airbnb i Slack otprije imaju sjedišta u glavnom gradu Irske i iznimno su zadovoljne njime, čak ga nazivaju  Silicon Docks (Silicijska luka).

Osim zvučnih imena sa sjedištima, u Dublinu je i Googleov kampu, koji nazivaju Googletown. A na području cijele Irske Google zapošljava 6000 ljudi, Apple 5500, Microsoft 2000, Dell 2500. Ukupno, zahvaljujući tehnološkim kompanijama, posao ima oko 80 tisuća ljudi u Irskoj! Riječ je o državi malo većoj od Hrvatske po broju stanovnika (6,3 milijuna). Dublin je pak malo veći od Zagreba (1,2 milijuna).

Što se Nizozemske tiče, gotovo stotinu kompanija otišlo je iz Velike Britanije unju. Uz to, dodatnih 325 kompanija razmišlja o preseljenju u Nizozemsku jer strahuju da bi Brexit mogao naštetiti njihovu poslovanju na europskom tržištu.URL članka Zbog Brexita nastao kaos s .eu domenama