YouTube omogućio lakše pretvaranje dugačkog sadržaja u Shorts

YouTube se trudi dodatno olakšati kreatorima sadržaja da duže videozapise lako pretvore u Shorts dodavanjem novog „Edit into a Short“ alata u iOS i Android verziju aplikacije. Na taj način pokušava se doskočiti konkurentskom TikToku.

Dakle, kreatori sadržaja će moći odabrati do 60 sekundi iz jednog od svojih videozapisa i direktno ga preko YouTube aplikacije prebaciti u Short. Odatle mogu dodati stvari poput teksta, filtera, kao i dodatnih videozapisa snimljenih sa Shorts kamerom ili izvučene iz galerije fotografija.

Iz YouTuba kažu da će se gotovi Shortsi povezati s cjelovitim videozapisom iz kojeg je izrezan, što bi moglo pomoći da Shorts postane idealan promotivni alat za duži sadržaj kreatora. Što bi mogao postati popularan način rada i samim time velika prilika za monetizirati Shorts.

Zato ne čudi toliki angažman i prioretiziranje Shortsa, koji se počeo polako pojavljivati još 2020., koliko traje poticanje kreatora da koriste forma, što podrazumijeva i novčane naknade. Također, moguće je "pretvarati" otprije postojeće videozapise u Shorts, sve dok su snimljeni okomito i ako traju manje od 60 sekundi.

Rezultat cijelog truda već je impozantan i u lipnju se YouTube pohvalio da je više od 1,5 milijardi ljudi gledalo Shortse svakog mjeseca.

Iako Shorts vjerojatno neće u potpunosti zamijeniti tradicionalniji softver za uređivanje videozapisa kada je u pitanju stvaranje Shorts, kreatori bi mogli pogledati u arhivu i vidjeti postoji li što vrijedno prebacivanja u novi format. Što bi im donijelo dodatnu priliku za povećanje prihoda, a oni nisu beznačajni u trenucima kad se YouTube zasigurno velikodušno odnosi prema svima koji mu promoviraju novitet, čija je zadaća dugoročno se odupirati TikToku.

Bit će zanimljivo pratiti hoće li se to i dogoditi jer trenutno se radi o povećoj zbrci, od algoritama vezanih za sadržaj koji se nudi, do same kvalitete tog sadržaja.URL članka YouTube omogućio lakše pretvaranje dugačkog sadržaja u Shorts