Više od milijun jedinstvenih phishing web stranica detektirano u prvoj polovici 2021.

Analiza koju je proveo Atlas VPN, a temelji se na podacima koje nudi APWG Phishing Activity Trends, pokazuje da se kroz prvu polovicu 2021. detektiralo oko 1,23 milijuna phishing web stranica, što je rast od 294 posto u odnosu na njih 311.766 tijekom istog razdoblja lani.

Odmah s početkom godine krenulo je loše i u siječnju je zabilježeno 245.771 jedinstvenih phishing stranica. U veljači je brojka pala za 35 posto na 158.898, ali u ožujku je porasla za 30 posto na 207.208. Ukupno, kroz prvi kvartal ove godine brojka je bila na 611.877.

Nije se smirilo ni u drugom kvartalu jer travanj donosi 204.050 identificiranih phishing web stranica, svibanj je nešto blaži sa 190.762 i u lipnju se radilo o njih čak 222.127 pa se čini da ponovno svjedočimo trendu rasta koji bi se mogao nastaviti do kraja ove godine.

Što se tiče napada na brendove, riječ je o njih 2761 koji su bili žrtve phishinga. U istom razdoblju lani, radilo se o njih 2128. Dakle, opasnost je prisutna i sve izraženija pa se treba itekako paziti u ovim trenucima dok traje pandemija koronavirusa i pojačana je aktivnost rada ili školovanja na daljinu, kao i općenito aktivnosti u online prostoru.

Inače, ono što se phishing web stranicama želi postići jest kopirati izgled autentičnih web stranica pa "namamiti" korisnika na njih kako bi ostavio osjetljive podatke. Nakon toga, povratka najčešće nema.

Primjerice, eBay, PayPal, razne financijske institucije... bit će kopirane i ako korisnik ne pazi, mislit će da uistinu mora iz raznih razloga ostaviti podatke kao korisničko ime, lozinka, kreditna kartica ili neki osobni dokument, kako bi riješio neki problem.

Najčešće, taj "problem" bit će usmjeren u zaštitu korisničkog računa, a e-mail poruka bit će izvedena kao upozorenje "kako netko želi neovlašteno ući na vaš račun pa ga zaštitite promjenom podataka". Oni koji nasjednu na to, kliknut će na naizgled legitimnu web stranicu pa ostaviti podatke koji se traže od njih.URL članka Više od milijun jedinstvenih phishing web stranica detektirano u prvoj polovici 2021.