Velika cyber blamaža Njemačke

Njemački nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (BSI) brani način na koji se postavio u slučaju masovnog hakerskog napada na sve vodeće političare i političke stranke u zemlji, izuzev stranke ekstremne desnice Alternativa za Njemačku (AfD). Naime, iako je o napadu Ministarstvo unutarnjih poslova (BMI) doznalo tek u petak 4. siječnja, BSI je znao još za sve početkom prosinca i postavio se na svoj način prema njemu.

Dakle, izostavili su vodeće institucije za suzbijanje kriminala sve do trenutka kad je napad analiziran i kad su se otkrili svi potrebni detalji za daljnju istragu, što je iznimno razljutilo BMI.

"Ovo djeluje kao da BSI nešto skriva i neovisno o tome, takav potez je neprihvatljiv", kazao je Dietmar Bartsch, lider lijeve stranke Die Linke, a nadovezao se i povjerenik te stranke u Bundestagu te pravnik André Han:

"Nevjerojatno mi je da o svemu moram doznati iz medija. Dužnost je informirati sve članove Bundestaga o ovako nečemu!"

Slične reakcije dolaze iz svih stranaka, ali to samo potvrđuje i količinu panike u Njemačkoj, s obzirom da je hakerski napad bio iznimnog intenziteta, žrtve su visokoprofilne osobe i organizacije, a motivi su još uvijek potpuno nepoznati. Ukradeni podaci proširili su se prije Božića i objavljivani su na Twitteru po principu adventskog kalendara.

Također, navodno je napadnuta i Angela Merkel jer u objavama na Twitteru našli su se njezina e-mail adresa, broj telefona, kao i nekoliko pisama koje je primila ili uputila. Uz nju, navodno je napadnut i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier. To samo znači da nitko od vodećih ljudi u Njemačkoj nije pošteđen, ali nisu jedini...

Osim političara, žrtve hakerskih napada bile su i brojne njemačke slavne osobe i novinari, a objavljene su čak i njihove privatne fotografije s odmora. Tek će vrijeme pokazati hoće li se motivi napada doznati ili neće...URL članka Velika cyber blamaža Njemačke