VAŽNO: Ulazak u sustav e-propusnica kroz sustav e-Građani isključivo uz osobnu vjerodajnicu

Kako je jutros profunkcionirao sustav e-Propusnice o kojem smo već pisali, ali ga i isprobali treba pojasniti neke stvari kako se ulogirati u sustav. Dakle ulogiravanje u sustav je isključivo uz korištenje osobnog certifikata odnosno osobne vjerodajnice uz korištenje primjerice tokena neke od banaka i to za ovlaštenu osobu poslodavca. Zahtjev može odobriti ovlaštena osoba od poslodavca ako je kao takva po svome OIB-u prijavljena u sustavu Porezne uprave.

Konkretno to znači da se koristi token za privatne bankarske račune, a ne poslovne račune i to je vrlo važno. Tako smo i mi jutro uspjeli izdati propusnicu potrebnu za obavljanje našeg novinarskog posla.

Podsjetimo, sustav se sastoji od nekoliko dijelova. Prije svega tu je dio sustava koji namijenjen poslodavcima za svoje zaposlenike, ulaz za liječnike, za stožer civilne zaštite, za tijela javne uprave i ulaz za građane.  Nismo mogli isprobati sve sustave i načine izdavanja e-Propusnica već smo isprobali samo onaj namijenjen poslodavcima i to ulaskom u sustav e-Građani koji je primarni način identifikacije za ulazak u sustav e-Propusnica. Dakle uz korištenje tokena banke gdje se nalazi privatni bankovni račun, ne poslovni račun. Ključno je da se koristi privatni, a ne poslovni račun.

Nakon toga identifikacijom kroz OIB kao odgovorna osoba u pravnoj osobi te odabirom svrhe izdavanja propusnice za samo nekoliko sekundi propusnica s QR kodom je bila generirana.

VjerodajniceURL članka VAŽNO: Ulazak u sustav e-propusnica kroz sustav e-Građani isključivo uz osobnu vjerodajnicu