Uberovi operativni gubici dosegli 12 milijardi dolara od 2014. godine

Uber je do kraja prošle godine imao 91 milijun aktivnih korisnika mjesečno, prema izvješću koje su poslali za inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO). Bruto rezervacije Uberova poslovanja iznosile su 49,8 milijardi dolara u 2018. godini, u odnosu na 34,4 milijarde dolara u 2017.

Nakon što je vozačima i restoranima uplatio gotovo 40 milijardi dolara, Uber je ostvario neto prihod od 11,3 milijarde dolara u 2018. godini. Ukupni troškovi i izdaci, uključujući izravne troškove, kao i operativne troškove, prodaju i marketing iznosili su 14,3 milijarde dolara što daje operativni gubitak od 3 milijarde kuna u prošloj godini.

Ukupno uzevši od 2014. godine Uber je ostvario operativni gubitak od čak 12 milijardi dolara. Usporedbe radi i Amazon koji je u prvim godinama također snažno gubio novac nikada nije imao tako velike gubitke. Ipak, očekuje se da će tvrtka sa sjedištem u San Franciscu ostvariti procjenu svoje vrijednosti na više od 100 milijardi dolara u predstojećoj inicijalnoj javnoj ponudi.

Lyft, glavni konkurent konkurenta Ubera u Sjedinjenim Američkim Državama, ostvario je tržišnu evaluaciju od 24 milijarde dolara krajem ožujka kada je izašao na burzu. Dionicama Lyfta trenutačno se trguju 15 posto ispod cijene IPO-a, no mnogi se pitaju hoće li se to dogoditi i Uberu.

 URL članka Uberovi operativni gubici dosegli 12 milijardi dolara od 2014. godine