U zdravstvu se bilježi veliki porast nadgledanja pacijenata na daljinu

Zdravstveni sektor se s tehnološkim napretkom uvelike mijenja te omogućava praksu kakva prije nije bila moguća, a prvenstveno se radi o nadgledanju pacijenata na daljinu. Primjerice, u 2017. godini broj pacijenata koje se nadgleda takvim načinom porastao je za 41 posto na 16,5 milijuna, navodi u svom istraživanju Berg Insight.

Ta brojka uključuje sve pacijente u posebnom programu mHealth, čija je glavna odlika spajanje medicinskih uređaja na mrežu i prikupljanje informacija o bolesniku. Treba znati i da u ovu brojku nisu uključena osobna pomagala kao pametne narukvice, satovi, pojasevi i sve ostalo što pomaže u promatranju zdravstvenog stanja osobe. Dakle, riječ je samo o profesionalnom nadzoru od strane ovlaštenih institucija i zato je poticajno što brojka tako rapidno raste.

A neće se zaustavljati, Berg Insight tvrdi da će do 2023. porasti za 31 posto što znači da će se na daljinu nadgledati stanje čak 83,4 milijuna pacijenata. Istinska je to revolucija, koja donosi toliko prednosti u poboljšanju zdravstvene usluge, prevencije i kontroli bolesti. Zamislite samo uređaj koji prati vaše stanje i čim dođe do neke alarmantne promjene, reagira i obavijesti nadležnu instituciju ili liječnika o njoj. Reakcija je promptna i samim time može spasiti život brže i efikasnije nego što je ikad u povijesti bio slučaj.

Kad se radi o samim aplikacijama, dvije su glavne koje prate pacijente dok spavaju posebnim uređajima vezanima za rad srca i kardiovaskularnog sustava. Te dvije aplikacije čine 82 posto svih kućnih zdravstvenih sustava za nadzor stanja pacijenata u 2017. godini. Nakon njih slijedi Telehealth, koji broji u 2017. 800 tisuća konekcija. Na dva milijuna konekcija su uređaji koji se tiču ECG, praćenja razine glukoze, krvnog tlaka...

Internet stvari (IoT) će učiniti mnogo za zdravstveni sustav, to je potpuno jasno i poticajno.URL članka U zdravstvu se bilježi veliki porast nadgledanja pacijenata na daljinu