Twitter će etiketirati tvitove političara koji krše pravila

Twitter je daleko dogurao u smislu ljudskih prava i slobode govora na svojoj platformi, ali nije stao u naporima omogućenja boljeg iskustva svim korisnicima pa tako odsad posebno označava tweetove političara koji su izabrani te predstavljaju vlast. Takav postupak potreban je iz nekoliko razloga, a zapravo štite slobodu govora i demokraciju.

Naime, u Twitteru su svjesni da iako neki političari jesu kontroverzni, većina ih je izabrala te ih automatski kao takve i prihvaća. No, isto je tako jsno da neki od tih političara svjesno ne predstavljaju sve svoje građane te ih objavama na društvenim mrežama, u ovom slučaju Twitteru, degradiraju, omalovažavaju ili pozivaju druge da to čine. Naravno, najbolji primjer je američki predsjednik Donald Trump.

Stoga, da se ne bi narušavale slobode onih koji su birali takve osobe, Twitter se odlučio označiti sporne tweetove posebnim oznakama, pa ukoliko korisnik svejedno želi vidjeti što određena osoba na vlasti neke zemlje poručuje, morat će prihvatiti poruku koja prije iskače kao upozorenje. A tek onda će tweet biti dostupan, odnosno, vidljiv.

"Za ovaj tweet vrijede pravila o uvredljivom ponašanju. Ipak, Twitter je odlučio da je u interesu javnosti da ovaj tweet bude dostupan", stoji u obavijesti koju primaju korisnici prije no što uspiju vidjeti sporni tweet.

Treba znati da pravilo neće biti retroaktivno, pa se oznaka upozorenja neće ni prikazivati na prijašnjim tweetovima. Ali, samo pod uvjetom da korisnik ima minimalno stotinu tisuća pratitelja. I možda najbitnije, korisnički profili morat će biti službeni. Dakle, ne privatni već službeni, što znači da Trump kao predsjednik jest službeni račun, ali da otvori još jedan kao osoba Donald Trump, vrijedila bi pravila kao i za sve, pa bi tweet koji odudara od pravila automatski bio obrisan, odnosno, uklonjen. Kao s vremenom i profil koji opetovano krši pravila.

Na ovaj način Twitter želi korisnicima dati slobodu da prate političare koje su izabrali, ali im usput poručuje da se ne ponašaju u interesu cjelokupne javnost...URL članka Twitter će etiketirati tvitove političara koji krše pravila