Svaka peta korporativna mreža doživjela je napad malwarom za rudarenje kriptovaluta

Svaka peta korporativna mreža doživjela je napad malwarom za rudarenje kriptovaluta

Foto: Shutterstock

Hakeri su još u 2017. shvatili da je vrlo unosno baviti se kriptovalutama korištenjem tuđe “moći”, što znači da su isprva najčešće napadane mjenjačnice, online trgovine koje primaju kriptovalute i razne stranice za rudarenje, zatim mreže oglašivača, vladine stranice raznih država i u konačnici - korporacije.

Ili, bolje rečeno, njihove mreže. Razotkriva to u izvještaju za 2020. Crypto Parrot. Pa se tako može vidjeti da 21 posto napada na korporacijske mreže jest uz korištenje "cryptominera". Tek više napada jest uz korištenje botneta (28 posto), ali to nije novitet kao ovaj segment.

Princip je jednostavan, malware se implementira u sustav, a kad to uspije, svaki posjetitelj bi pružao maksimalnu računalnu moć hakerima i sve što njome izvuku, preusmjerilo bi se na račune tih hakera. Mreže oglašavanja poprilično su raširene pa se može stići do većeg broja korisnika.

Ideja im je stigla poprilično jednostavna. Naime, s obzirom da kod kriptovaluta još uvijek ne postoje konkretne regulative po mnogim pitanjima, među kojima je i rudarenje uz korištenje tuđeg računala bez da se za to traži dopuštenje, hakeri su takvu situaciju iskoristili na domišljat način.

Ne treba zanemariti u ovoj priči da su napadi na korporativne mreže bili lakši jer se zbog pandemije koronavirusa radilo na daljinu kao nikad prije, što je povećalo brojku potencijalnih žrtava i samim time uspjehe hakera. I olakšalo im je "upad" u korporativne mreže.

I ne samo korporativne, naravno. Razne institucije, organizacije i pojedinci osjetili su u prošloj godini što znači kad postane žrtva kibernetičkog kriminala. Nažalost, svaka kriza donosi nešto slično pa zato treba biti na dodatnom oprezu, ulagati u educiranje i sigurnost te općenito činiti sve što je moguće da bi se što bolje obeshrabrilo hakere u njihovim pokušajima...

Još iz kategorije

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

24.06.2021.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se jučer održala u Bruxellesu, zastupnici su održali javno saslušanje s predstavnicima nekih od najznačajnijih digitalnih platformi kao što su Google, Apple, Twitter i Facebook.

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

23.06.2021.

Firefox za Desktop&Mobile dobio je poveće promjene po pitanju dizajna kroz posljednju predstavljenu verziju. Redizajnirano korisničko sučelje i druge nove mogućnosti dostupne su s krajem svibnja korisnicima diljem svijeta, no dobiva ih se postepeno.

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

23.06.2021.

Zagrebačka banka kontinuirano ulaže u digitalizaciju svojih kanala kako bi svojim klijentima ponudila najnaprednije usluge. Za svoje klijente, korisnike Android uređaja, Zagrebačka banka od 17. lipnja uvela je mogućnost mobilnog plaćanja putem Google Pay aplikacije.