Sa brzim rastom telemedicine došli su i ozbiljni hakerski proboji

Britanska kompanija za telemedicinu Babylon Health, u lipnju je bio žrtva napada te je ostao bez osjetljivih i povjerljivih podataka pacijenata. Nažalost po tu kompaniju, procijenjenu na dvije milijarde američkih dolara, sigurnosni propust putem Twittera razotkrio je jedan od korisnika Babylonove aplikacije za videokonzultacije.

Naime, primijetio je da ima uvid u dogovorene preglede drugih pacijenata pa mu je bilo sumnjivo kako je to moguće. Dalje je pregledao situaciju i brzo reagirao, očito svjestan da kompanija nešto skriva. Nakon toga više se nije moglo ništa skrivati i sad treba vidjeti kakva će reakcija uslijediti, odnosno, hoće li zbog Opće uredbe za zaštitu podataka (GDPR) biti kakvih dodatnih sankcija.

Ali, prije je potrebno uopće čuti o kolikom se proboju radi, odnosno, koliko je pacijenata ugroženo. Inače, Babylon Health ima 2,3 milijuna registriranih korisnika u Velikoj Britaniji, a početkom svibnja pokrenuta je aplikacija, kao rezultat sve veće popularnosti telemedicine, uslijed pandemije koronavirusa.

Pojam "telemedicina" označava daljinsku medicinu ili "medicinu na daljinu". Telemedicina sama po sebi nije medicinska struka, nije neka medicinska specijalnost, već način na koji medicinske struke realiziraju svoju djelatnost. Stoga se govori o teleotorinolaringologiji, telekardiologiji ili telepatologiji.

"Telemedicina je sustav koji podupire proces zdravstvene zaštite osiguravajući sredstva i načine za učinkovitiju razmjenu informacija što omogućuje mnoštvo aktivnosti vezanih uz zdravstvenu zaštitu, uključuje korisnika zdravstvene zaštite i zdravstveno osoblje, uključuje edukaciju, administraciju i liječenje", definirao je telemedicinu A. M. Bennet.

Uvođenje telekomunikacijskih tehnologija omogućuje slanje podataka o bolesniku, umjesto slanja samog bolesnika, na velike udaljenosti. Podaci se šalju stručnjacima u druge zemlje koji mogu pomoći u rješavanju zdravstvenog problema bolesnika u daleko kraćem vremenu nego što bi to bilo moguće kada bi se umjesto podataka prenosio bolesnik.URL članka Sa brzim rastom telemedicine došli su i ozbiljni hakerski proboji