Preko 60 posto globalnih ransomware napada usmjereno je na SAD i Veliku Britaniju

Kibernetički kriminalci kroz ovu su godinu izveli 244 uspješna kibernetička napada, a njih 60 posto zbilo se na području Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. S tim da su u tim zemljama, ali i onima diljem svijeta, mete jednake - zbog povezanosti i onoga što donose ukoliko se ne othrvaju napadu.

Primjerice, prema podacima koje je predstavio Atlas VPN, obrazovna industrija pretrpjela je 35 ransomware napada na globalnoj razini tijekom ove godine, a tako nešto zbilo se iz razloga što su u vrijeme pandemije koronavirusa međusobno spojene mreže raznih institucija, iz raznih gradova i raznih država. A kibernetički kriminalci to jako dobro koriste...

Posao im dodatno olakšava činjenica što nikad nije bilo toliko umreženih školaraca, nastavnika, studenata i profesora na jednom mjestu. Mnogi od njih pristupaju sustavima iz svojih domova ili s javnih mjesta gdje mreže ili nisu dovoljno zaštićene ili uopće nisu zaštićene. Jasno, na taj su način pogodne mete.

Osim obrazovnog, stradava iz sličnih razloga i zdravstvena industrija, koja je pretrpjela 33 napada. A najčešće mete su bolnice jer posjeduju osjetljive podatke pacijenata, u prvom redu njihove brojeve osiguranja i druge osobne informacije. Svjesni ili ne, hakeri na ovaj način ugrožavaju živote ljudima jer dok su u sustavu, onemogućen je njegov rad u drugim smjerovima.

Uslužna industrija također je bila na udaru s 28 napada, a hakerima se posebno sviđa jer prilikom upada u sustave, dolaze do poslovnih informacija, što uključuje bankovne i ine račune, a to znači i lak dolazak do novca. Dakle, to im je "win win" situacija jer i ako ne dobiju željenu otkupninu, ukrast će novac koji im je nadohvat ruke.

Kao i toliko puta do sada, savjet je ulagati više u sigurnosne sustave, stručnjake i edukaciju svih koji se spajaju na zajedničku mrežu. Samo to je rješenje za obeshrabiti hakere...URL članka Preko 60 posto globalnih ransomware napada usmjereno je na SAD i Veliku Britaniju