Ove lozinke hakeri prvo isprobavaju kada napadaju vaše uređaje

Hakeri lozinke probijaju ponajprije zbog nepažnje korisnika, koji prečesto kao zaštitu postavljaju neke toliko apsurdno jednostavne da biste mislili kako je riječ o šali. A da bismo vam pomogli u odabiru one idealne, prenosimo istraživanje provedeno od strane F-Secure, a odnosi se na lozinke koje hakeri prvo pokušaju odgonetnuti pri napadu.

Na prvom mjestu jest lozinka "admin", zatim slijede "12345", "password" i "root". Dakle, kao i svake godine praktički otkako je interneta, jedne te iste lozinke su na udaru, a korisnici ne prestaju upisivati ih te na taj način potpuno ugroziti svoju online sigurnost. Zato je kroz 2019. bilo 23 milijuna uspješnih napada ove vrste. I najjednostavnijih za hakere.

U ovom istraživanju F-Secure se pozvao i na zanimljivo prošlogodišnje istraživanje, provedeno od strane  britanskog Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost (NCSC), koji je analizirao najčešće lozinke u javno dostupnim izvještajima milijuna i milijuna hakerskih napada te došao do zanimljivih podataka.

Prema njemu, pet najčešćih lozinki koristilo je više od 15 milijuna korisnika. Pa je tako lozinku "qwerty" izabralo njih 3,8 milijuna, lozinku "password" njih 3,6 milijuna, a lozinku "111111" njih 3,1 milijuna. Često se pojavljuju i one kao "iloveyou", "monkey" i "dragon", koje su među dvadeset najčešće korištenih.

Ono što dodatno brine, navodi F-Secure, jest da ljudi i dalje koriste svoja imena kao lozinke jer misle da ako u korisničkom imenu nemaju ime, nitko neće pogoditi tu "čvrstu" lozinku. Ali, dovoljno je da netko dozna kako se zovete u stvarnom životu i to je onda to. Konkretnije, imena su "pala" u napadima na stotine tisuća puta, a najčešća su "ashley" i "michael" (400.000), dok su "daniel", "jessica" i "charlie" na po 300.000.

Dakle, ponovno se potvrđuje da nepažnja korisnika najčešće dovodi do napada i da je samo malo koncentracije dovoljno kako bi hakeri bili obeshrabreni i kratkih rukava...URL članka Ove lozinke hakeri prvo isprobavaju kada napadaju vaše uređaje