Od 10 milijuna najposjećenijih web stranica na svijetu, njih 4 milijuna pogonjeno je Wordpressom

WordPress ne posustaje u osvajanju tržišta i tijekom siječnja je “dogurao” do 40 posto udjela u društvu svih web stranica koje mjeri Alexa. Riječ je o njih deset milijuna najpopularnijih, što znači da WordPress čini njih oko četiri milijuna.

U odnosu na siječanj prošle godine, ovo je rast od 4,6 posto. Također, prema W3Techsovim podacima, svake dvije minute pojavi se nova WordPress web stranica u deset milijuna najpopularnijih.

Naravno, nije ni to sve odličnim brojkama i uspjesima WordPressa. Kad se gleda tisuću najpopularnijih web stranica, WordPress čini 51,8 posto i 66,2 posto kad su u pitanju nove web stranice. No, kriteriji su nešto stroži da bi stranica bila mjerljiva.

Primjerice, ako je na njenom vrhu poruka "Hello world! Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!", automatski ne se broji. Zašto? Jer je to unaprijed postavljena poruka pri lansiranju WordPress web stranice i dokaz je da njen vlasnik nije kreirao ništa originalno, odnosno, nije ni krenuo s radom na stranici.

Što se tiče tržišta vezanog uz sustave za upravljanje sadržajem (CMS - content management system), WordPress je uvjerljivo prvi sa 64,3 posto udjela na tržištu, daleko iza je drugoplasirani Shopify s 5,3 posto, slijedi Joomla s 3,4 posto i nakon nje Squarespace s 2,5 posto.

Za zajednicu i korisnike ovo su sjajne vijesti jer WordPress je besplatan i samim time nudi brojne mogućnosti, kao i prilike svakome tko se uključi u rad na njemu. Pozitivni aspekti koje donosi u svijetu medija, slobodnih zanimanja, ali i profesionalnog rada koji treba kvalitetne web stranice, nemjerljivi su.

Pozitivno je i što više ni sigurnosni dio nije problematičan ukoliko korisnici prate što preuzimaju i uvijek ažuriraju teme, dodatke i ostalo što se nudi kao softver treće strane na WordPressu.URL članka Od 10 milijuna najposjećenijih web stranica na svijetu, njih 4 milijuna pogonjeno je Wordpressom