Njuškalo među liderima transformacije u online marketplace

Tržište online oglasnika prolazi kroz značajnu transformaciju na putu do online marketplaceova. Upravo je toj transformaciji bio posvećen ovogodišnji Global Online Marketplace Summit u Miamiju.

Na toj konferenciji s više od 250 sudionika, među kojima su bili globalni lideri poput Facebooka, eBaya, Schibsted Media Grupe, OLX grupe i Mercadolibre, Njuškalo je pokazao da na svojoj platformi već primjenjuje vodeće trendove, a kao jedna od rijetkih tvrtki iz ovog dijela Europe, sudjelovali su i kao predavači. Stručnjaci domaće tvrtke predstavili su implementaciju antibot rješenja tvrtke ShieldSquare, a ujedno su s kolegama iz Styria Media Services pokazali funkcionalnost fotoprepoznavanja u mobilnoj aplikaciji Njuškala.

"Poslovanje u okviru klasičnog oglasnika dovodi do stagnacije dugoročnih prihoda i kvalitete usluge pa je transformacija poslovnih modela nužnost. To znači pružanje dodatnih, vezanih usluga i spremnost prihvaćanja da novi izvori prihoda dugoročno mogu biti značajniji od dosadašnjeg klasičnog modela oglašavanja. Za većinu oglasnika to znači korjenitu promjenu dosadašnje strategije", istaknuo je direktor Odjela za razvoj proizvoda u Njuškalu Igor Sobota.

Trendovi korištenja umjetne inteligencije i strojnog učenja značajno će utjecati na sektor, budući da su tvrtke bazirane na velikim količinama podataka. Spomenute su razne primjene AI-a, od ispravne kategorizacije oglasa temeljem prepoznavanja sadržaja fotografije (Njuškalo), poboljšavanje kvalitete predane fotografije (Meero), kontrola sadržaja oglasa (Yandex) ili automatsko pokretanje Google, Facebook i Instagram kampanja (Guloggratis).

Sobota ipak smatra da su AI i ML u pretpubertetskom razdoblju primjene u marketplaceovima, ali su prepoznati kao smjer u koji treba ulagati. Slično je i za chatbot tehnologiju koja je značajna za razvoj usluga koje komuniciraju s klijentima, no konferencijska statistika je pokazala da vrlo malo marketplaceova ima integriran chatbot u svoj portal te je Njuškalo bio jedan od rijetkih sudionika s primjenom za Facebook Messenger.URL članka Njuškalo među liderima transformacije u online marketplace