Njemačka i Nizozemska stvaraju prvi zajednički vojni internet

Njemačka i Nizozemska odlučili su zajedničkim snagama stvoriti prvi zajednički vojni internet u povijest - TEN (Tactical Edge Networking). Nikad prije dvije nacije nisu udružile snage pa spojile vojne mreže u jedno kako bi učinile iskorak, no očito se stvari u prvenstveno Europskoj uniji, zatim u svijetu, itekako mijenjaju.

Jer, ovo je samo početak, plan je udružiti sve članice NATO saveza u ovako nešto. Zato je sporazum Nizozemske i Njemačke potpisan upravo u Bruxellesu, gdje su se ministri obrana članica NATO saveza susreli proteklog tjedna. Ukoliko zamisao upali, NATO bi trebao imati jednu vojnu mrežu načinjenu od naprednih i bogatih mu članica, kojom će napredovati ujedno i one manje, a u vrijeme sve većih internetskih prijetnji, svi će se osjećati sigurnije.

Sjedište TEN-a bit će u njemačkom Koblenzu, ali postojat će i centar za prototipove u nizozemskom Amersfoortu. Za početak, udružit će se komunikacije između njemačke vojske (Bundeswehr), D-LBO i strateškog komunikacijskog programa nizozemskog Ministarstva obrane pod nazivom FOXTROT. Kojeg, uzgred rečeno, koristi nizozemska vojska za svoje potrebe.

Korisnici TEN mreže imat će na raspolaganju identična računala, radio, tablete i telefone, neovisno o zemlji porijekla. Sve skupa u samom startu koštat će dva milijuna eura, što je dovoljno za opremu namijenjenu desetak tisuća vojnih dužnosnika, ali i njihovih vozila. Također, sve ovo dogovoreno je još u svibnju prošle godine, tako da nije stiglo iznenada ili bez detaljnih priprema.

Treba napomenuti i da se sve skupa požurilo jer Kina i Rusija su već krenule u slično partnerstvo, koje ih odvaja od ostatka svijeta, ali i nameće zaključak da su se odlučili izolirati, što nije dobar znak u aktualnim prilikama. Ono što je plan te dvije svjetske sile jest operativni sustav koji bi zamijenio Windows, tako da vojske obje zemlje "operiraju" sigurnije da ih se neće promatrati od strane neželjenih im pogleda. Nadalje, Rusi su najavili zamijeniti Windows s Linux distrom zvanim Astra Linux, što potvrđuje paranoju vezanu uz korištenje američkog softvera...

Stoga, NATO je morao pokazati da ima odgovor na takvo ponašanje unutar svojih redova tako da ih dodatno očvrsne.URL članka Njemačka i Nizozemska stvaraju prvi zajednički vojni internet