Nastavlja se čvrsta dominacija Google Chromea, svim ostalim preglednicima zastupljenost pada

Tržište internetskih preglednika postala je bitka svih osim Googleova Chromea, koji je svijet za sebe. Dominira s nevjerojatnih 64,7 posto i nema smisla previše se baviti njegovom budućnosti. Ona je svijetla, mirna i bolja no sadašnjost, što se potvrđuje prognozama da će udio na tržištu do kraja srpnja 2019. biti na minimalno 70 posto.

Pobjeda je to Googlea nad konkurencijom i bez obzira što je bila očekivana, malo tko se mogao nadati da će situacija izgledati baš ovako. Dakle, ostatku društva ostalo je boriti se za ono što preostaje. I umjesto da pridobiju nove korisnike, oni po pitanju aktivnosti na mjesečnoj razini ih samo gube.

Primjerice, Internet Explorer i Edge zajedno su činili 15,4 posto na tržištu u srpnju, ali Microsoft ne može biti zadovoljan takvom situacijom s obzirom da je u lipnju imao 3,8 posto korisnika više! Mozilla je pak sa svojim Firefoxom pala za 0,2 posto na mjesečnoj razini i trenutno je na 9,7 posto.

Nije ni to sve katastrofama, ove brojke koje bilježi Microsoft su najgore otkako je internetskih preglednika. Nikad ta kompanija nije imala slabiji udio na tržištu. Što se pak Firefoxa tiče, posljednji put je imao manje udjela na tržištu u veljači 2006. godine, što tad i nije bilo toliko strašno s obzirom da se Mozilla sa svojim browserom predstavila svijetu početkom 2005.

Iako Microsoft i Mozilla čine mnogo kako bi se svidjeli korisnicima, to jednostavno nije dovoljno. Chrome je vezan uz Googleove usluge, kroz njih ga se konstantno nudi, brz je, pouzdan i kvalitetan. Ukratko, uvijek je pri ruci, kao nekad davno IE. Samo, Google ja učio na greškama Microsofta i ne zapušta Chrome već ga poboljšava. Zato je taj browser iznimno popularan, za razliku od omraženog IE.

I dok Mozilla nema previše prostora za predstavljanje novim korisnicima, Microsoft ima kroz Windows 10, gdje je Edge unaprijed određeni browser. Zato i jest toliki poraz za njega što brojke konstantno padaju...URL članka Nastavlja se čvrsta dominacija Google Chromea, svim ostalim preglednicima zastupljenost pada