Najpopularniji jezici za Internet stvari

Internet stvari (IoT) i programski jezici nisu priča za sebe, što programerima odlično dođe s obzirom na izostanak potrebe za kompliciranom tranzicijom ili učenjem novih stvari. Dakle, okoliš je više manje jednak, tek je poredak onih najpopularnijih možda ponešto drugačiji no u svijetu računala i mobilnih uređaja. Redom, prema popularnosti situacija izgleda ovako:

 1. Java
 2. C
 3. JavaScript
 4. Python
 5. C++
 6. PHP
 7. C#
 8. Assembler
 9. LUA
 10. Go
 11. R
 12. Swift
 13. Ruby
 14. Rust

Konkretnije, prve četiri pozicije identične su još od 2017. godine, kad se prvi put počelo pratiti stanje vezano uz programske jezike i IoT. Sve to već gledamo i u drugim okruženjima, tako da ne treba previše čuditi. Ali, kad se gleda dublje, istraživanje iz 2018. pokazalo je gdje se pokoji od programskih jezika najčešće koristi.

Pa tako, za uređaje je C i C++ su na prvom mjestu ispred Pyhona i Jave, dok je za "gatewaye" poredak takav da Java stoji na vrhu, a slijede Python, C i C++. Kad je cloud u pitanju, Java je prva, potom JavaScript, Python i PHP. Ako se pak radi o osnovnim senzorima kod IoT uređaja, ponovno je C najkorišteniji.

Kad se pak radi o plaći, u prosjeku najviše zarađuju C developeri, ali Go ima najveći potencijal pa ga sad developeri sve više počinju savladavati i koristiti. Pojedinačno, Go programeri su najplaćeniji, ali u prosjeku je za Go programere plaća skromnija u odnosu na konkurenciju. Zato je najbolje znati više programskih jezika, odnosno, raditi s njima.

I, na kraju, kad se pita same developere i zajednicu koji su programski jezici najbolji i najkorišteniji, odgovori variraju. Ali, oko prva četiri nema previše spora, tek se vodi rasprava o tome koji je na prvom mjestu. Nekako je dojam prema odgovorima da je Java najšira pa zato i ima prednost pred svima, ali C je temelj bez kojeg se ne može, C++ služi najbolje kod kompleksnijih Linux implementacija, ali kod aplikacija je Python ispred svih. Dakle, ipak će odgovor o "broju jedan" biti stvar osobnog mišljenja stručnjaka.URL članka Najpopularniji jezici za Internet stvari