Na Dark webu krv COVID-19 pacijenata košta 3 puta više nego najam ubojice

Pandemija koronavirusa utjecala je i na Dark Web, na kojem su se počele prodavati uistinu bizarne stvari - među njima i navodna krv oporavljenih od koronavirusa!

Cijena je "prava sitnica", oko 16.000 američkih dolara. Naravno, nejasno je što bi sve s tim mogli učiniti kupci, ali o tome nije dobro ni razmišljati. Kao što nije jasno ni kako se uopće može dokazati da je osoba čija se krv prodaje uistinu preboljela bolest odgovornu za postavljanje više od četiri milijarde ljudi diljem svijeta u izolaciju.

Istovremeno, ono što je podosta interesantno u ovom istraživanju Dark Weba od strane Atlas VPN-a jest da se tamo može naručiti ubojstvo za pet tisuća dolara. Cijena je to koja se postojano održava, bez obzira na pandemiju i krizu koju je izazvala.

Zato se odrazila na još nekih detalja, kao lažna cjepiva i ljekovi za koronavirus. Oni se nude u raznim kombinacijama, po raznim cijenama i također je nejasno tko bi to uopće htio kupiti. Ali, ako se nudi, moguće da postoje zainteresirani kupci. No, najzanimljivije je ipak ovo što se nudi odnedavno, a tiče se krvi oporavljenih od koronavirusa.

Ono što kupac dobiva jest plazma oporavljenog pacijenta, koja se potom ubrizgava u zaraženu osobu. Tako nešto spominjalo se kao način tretiranja pacijenata u Južnoj Koreji. Naravno, uz mnogo "ali".

Naime, tamošnji znanstvenici su utvrdili da je pacijente oboljele od koronavirusa moguće liječiti plazmom pacijenata koji su svladali tu bolest, a koja sadrži potencijalno korisna antitijela.

"Terapija plazmom mogla bi biti alternativo liječenje za pacijente u kritičnom stanju koji ne reagiraju dobro na antivirusne lijekove", rekao je Choi Jun-yong, liječnik u bolnici Severance u Seulu, gdje se dvoje oboljelih nalazilo na liječenju.

Ipak, naglasio je i da su potrebna opsežnija klinička testiranja kako bi se dokazalo njezinu učinkovitost. Od tih riječi prošlo je više od mjesec dana...URL članka Na Dark webu krv COVID-19 pacijenata košta 3 puta više nego najam ubojice