Microsoftov Edge polagano širi prednost ispred Mozilla Firefoxa

Polako, ali sigurno, Microsoftov Edge internetski preglednik stvara sve veću prednost nad veteranom na sceni - Mozillinim Firefoxom. Prema podacima StatCountera, riječ je o 3,99 posto udjela na tržištu za Edge u odnosu na 3,66 posto za Firefox.

Ujedno, Edge je tijekom rujna imao 3,77 posto pa se može pohvaliti za rast od 0,22 posto tijekom listopada. Firefox je pak izgubio korisnike u osam od posljednjih 12 mjeseci i očito se radi o zasad nezaustavljivom trendu.

Kao dodatni problem za Mozillin browser, odnosno, kao prednost za Edge, svakako je dolazak Windows 11 operativnog sustav. U njemu je još teže izmijeniti unaprijed postavljeni internetski preglednik pa Edge ima sitnu i nezanemarivu prednost u tom smislu.

Možda će za studeni brojke biti bolje jer 9. u mjesecu Microsoft je na svoj Store omogućio preuzimanje Firefoxa, a tako nešto uistinu je velik korak naprijed u smislu poimanja konkurencije, otvorenosti te trgovine i Microsoftova odnosa s onima koji su im u nekom smislu rivali na tržištu.

A Firefox to svakako jest jer radi se o pregledniku s gotovo 20 godina iskustva, svojim gecko engineom i podosta originalnosti koja drži nezanemarivu bazu korisnika uz sebe. Problem je što ona ne raste i s pravom se Firefox naziva Twitterom u svijetu preglednika. Jer, ni ta društvena mreža ne uspijeva gotovo deset godina napraviti značajniji rast iznad 300 milijuna aktivnih korisnika mjesečno.

Ali, treba napomenuti i da je Microsoft za Edge u posljednje vrijeme ponudio neka osvježenja kao nove mogućnosti po pitanju raznih online trgovina, što je korisno u vrijeme Black Fridaya i blagdana općenito. Također, uvedena je mogućnost citiranja za studente i akademike, a postavljen je i novi sigurnosni "štit" protiv malwarea.

Samo, za neki značajniji iskorak, Edge mora početi "otimati" korisnike Chromeu, uvjerljivo najjačem igraču, čiji je udio na tržištu oko 65 posto. Ili, što je zapravo teže, Appleovom Safariju, čiji je udio 19 posto.URL članka Microsoftov Edge polagano širi prednost ispred Mozilla Firefoxa