Microsoft u rujnu planira lansirati cloud gaming projekt xCloud

Microsoft će službeno predstaviti game streaming uslugu Project xCloud u rujnu ove godine, što znači da kompanija ide još snažnije prema cloud gamingu.

"Usluga će biti besplatna svim Xbox Game Pass pretplatnicima", obećao je Phil Spencer, prvi čovjek Microsoftova Xbox odjela.

Konkretnije, Microsoft će objediniti Xbox Game Pass i Project xCloud bez dodatne naplate za one koji imaju Xbox Game Pass Ultimate pretplatu.

"Imat ćete na raspolaganju više od stotinu Xbox Game Pass naslova i moći ćete ih igrati ne samo na konzoli već i pametnom telefonu ili tabletu", naglasio je Spencer te dodatno pobudio zanimanje za ono što dolazi.

Na ovaj se način "ukida" potreba za samom konzolom i prepoznaje važnost cloud gaminga, koji se nameće kao temelj, a način na koji će se određena igra "konzumirati" ovisi dalje o samom pretplatniku. Time se podosta ruše dosadašnje granice, ali se i ide u smjeru kojim su već krenuli Nvidia s GeForce Now, Sony s PlayStation Now, Google sa Stadiom...

Ono što od konkurencije Microsoft može naučiti jest kako do najboljih naslova. Naime, Nvidia zbog toga ima problema, najveći izdavači polako napuštaju platformu. Google ima manje tih problema, no ima ih. Sony je u najboljoj poziciji jer za PlayStation ima cijeli niz naslova. Slično će biti i s Microsoftom, koji za Xbox također ima mnogo naslova.

Također, Microsoft je predstavljanje ove usluge izabrao učiniti u istom periodu kao i predstavljanje konzole Xbox Series X konzole, koja će se "boriti" na tržištu s PlayStation 5. Sony je s "četvorkom" bio daleko dominantniji kroz cijelo proteklo desetljeće, ali u Microsoftu se nadaju da će prednosti koje nudi kroz sustav pretplate ipak biti ono što igrači traže, a od Sonyja zasad ne dobivaju u adekvatnoj mjeri, ako uopće i dobivaju.

Kako god, nakon rujna ćemo znati kako xCloud funkcionira u praksi...URL članka Microsoft u rujnu planira lansirati cloud gaming projekt xCloud