Microsoft Teams pregazio Zoom

Microsoft Teams ipak je uspio ostvariti pobjedu na Zoomom, što se može vidjeti po tome koliko se obje platforme koriste u razdoblju od 17. veljače do 14. lipnja ove godine.

Podatke donosi Aternity i kažu da je Teams porastao za 894 posto, a Zoom za 677 posto. Sve to pomalo mijenja percepciju jer Zoom je platforma o kojoj se priča svih ovih mjeseci, koliko traje pandemija koronavirusa.

Što ne čudi, Zoom je od deset milijuna korisnika u prosincu prošle godine došao do više od 300 milijuna u četiri sljedeća mjeseca. I, što je bitno napomenuti, vrijednost mu je premašila 50 milijardi američkih dolara.

Ali, Teams je nešto iza čega stoji veliki Microsoft i bez obzira što u samom startu nije ta platforma nudila što i Zoom, bez obziraš što nije prepoznala potrebe korisnike, jako brzo i kvalitetno se prilagođavala pa zahvaljujući mogućnostima integracije s ostalim Microsoft proizvodima jednostavno postala istinski hit u poslovnom dijelu tržišta.

Zatim, s potezima o besplatnom Teamsu za sve, a riječ je o verziji koja nudi glavne značajke te platforme, počeli su pristizati i privatni korisnici. Jer, Microsoft je prepoznatljiv, ne prati ga reputacija nesigurnog i nepovjerljivog kao "početnika" Zoom i, u konačnici, stvari su na taj način počele dolaziti na svoje.

U cijeloj toj priči pak ne treba otpisivati ni Skype, koji sad ima interoperabilnost s Teamsom, kao i obrnuto. Na taj način Microosft dodatno jača poziciju i privlači korisnike koje već ima - na Teams. Odnosno, i obrnuto. Zanimljiva je to strategija, koju si Microsoft može priuštiti.

Istovremeno, njegovi konkurenti na ovom području, kao Zoom i Slack, nemaju iza sebe takvu infrastrukturu i moć. Njima preostaje biti inovativan, ali to je dvosjekli mač jer veće kompanije kopiraju njihove inovacije te ih automatski plasiraju prema daleko široj bazi korisnika. I, dugoročno, to im se više isplati...URL članka Microsoft Teams pregazio Zoom