Microsoft priprema nova poboljšanja za Windows Defender

Microsoft priprema nova poboljšanja za Windows Defender

Foto: Antonio Jularić

Microsoft će na proljeće 2019. godine pustiti još jednu veliku nadopunu za Windows 10 operativni sustav i ona će ponuditi cijeli niz poboljšanja, noviteta i zanimljivosti, no u fokusu je ipak promjena koja se tiče antivirusnog sustava. Naime, Windows Defender dobit će “pojačanje” u borbi protiv malwarea i svih poznatih ili nepoznatih prijetnji s interneta.

Riječ je o ugrađenoj antivirusnoj aplikaciji kojom Microsoft jednostavno želi pomesti konkurenciju i uvjeriti ljude da im ništa osim onoga unutar samog Windows 10 operativnog sustava nije potrebno kako bi bili potpuno sigurni. Konkretnije, riječ je o zaštiti od neovlaštenog pristupa (eng., tamper protection), koji onemogućava neželjene osobe da mijenjaju sigurnosne postavke koje ste postavili na uređaju.

Poznato je da se unutar Windows Defendera mnogo toga može uključiti ili isključiti, podesiti na način koji odgovara korisniku, što znači da bi u teoriji bilo tko s pristupom računalu mogao mijenjati sve te postavke. Uz nadolazeći Microsoftov novitet to će biti teško izvedivo.

Primjerice, ukoliko korisnik pokupi malware tijekom surfanja internetom, njemu će biti iznimno teško probiti sve sigurnosne postavke i isključiti zaštiti računala. Dosad je čest slučaj bio upravo to, ulaz u sustav i "čeprkanje" po postavkama na način da ih se onemogući u daljnjem nadgledanju situacije, što znači da je po isključenju haker mogao na daljinu činiti što ga volja.

Upućenije ovo podsjeća na već viđenu mogućnost, koja je stigla s nadopunom u ljeto 2017. godine, a zvala se Kontrolirani pristup datotekama (eng., controlled folder access), kojim se onemogućavalo da aplikacije izvode promjene onih datoteka koje ste odlučili zaštititi. Pritom nije bitno radi li se o pokušajima koji se mogu okarakterizirati kao maliciozni ili nepoznati, sustav se koordinira direktno po onome što postavljeni administrator odredi.

Još iz kategorije

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

19.04.2019. komentiraj

Hakerskim probojima na svim razinama nema kraja, pa tako zapravo i ne čudi objava Microsofta da je sam bio žrtva jednog, čak tri mjeseca u kontinuitetu! Naime, toliko dugo su hakeri imali pristup njegovim e-mail uslugama.

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

18.04.2019. komentiraj

Na Konferenciji Ecommerce Day 2019. podijeljene su 22 nagrade za izvrsnost u web prodaji. Naziv najboljih web trgovina, prema mišljenju međunarodne stručne komisije, ali i domaćih potrošača su trgovine lafaboo.com i namještaj.hr, prva u kategoriji malih, a druga velikih web trgovina. Kupci su najboljom trgovinom ocijenili specijaliziranu web trgovinu cvjecarnicaljubica.com.

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

17.04.2019. komentiraj

Korisnici Ubera od danas vozačima mogu ostaviti napojnicu i putem aplikacije. Uber tako uvodi novi način nagrađivanja partnera u Hrvatskoj te će uz dosadašnje ocjenjivanje putem zvjezdica, svi korisnici ostavljanjem napojnice unutar aplikacije moći dodatno nagraditi vozača za odličnu uslugu. Ovako nešto moguće je putem Uber aplikacije već je moguće na mnogim drugim tržištima.