Microsoft Edge prestigao Firefox

Microsoftov Edge internetski preglednik uspio je prema svim mjerenjima postati drugi najpopularniji browser na svijetu, što znači da se nakon niza godina Mozillin Firefox “strmoglavio” na treće mjesto. Što se nekako moglo naslutiti kroz posljednjih nekoliko mjeseci, no moralo se i službeno dogoditi.

Brojke donosi Netmarketshare, a prema njima Edge ima 8,09 posto udjela na tržištu, dok je Firefox na 7,36 posto. Riječ je o stanju u srpnju, no još od ožujka situacija daje za naslutiti da će biti upravo ovako kako jest - Edge drugi i Firefox treći. Razlog za to jest što Internet Explorer korisnici polako prelaze na Edge, koji je unaprijed određeni browser na svim Windows 10 uređajima.

A njih je trenutno oko 1,1 milijardi diljem svijeta, pa samim time Edge dobiva na značaju. I nije to ništa čudno, riječ je o ispoliranom i poprilično zanimljivom browseru, s mnogo potencijala. Posebno otkako se Microsoft odlučio prijeći na chromium pa dodatno poboljšati stabilnost i performanse.

No, ima li Edge svojih prednosti pred Firefoxom? U principu nema. I nije to ništa negativno, Edge je nešto brži, ali "golim okom" to se teško vidi. Siguran je kao Firefox, to se Microsoftu mora priznati, ali na području privatnosti, Firefox je ipak osjetno bolji. Boljka je to za Microsoft, ali u toj se kompaniji ne opterećuju previše tim detaljem jer Edge se koristi u velikoj većini kroz poslovni sektor, dok Firefox i nakon gotovo dva desetljeća ostaje u "individualnoj domeni".

Na kraju, možemo kazati da se prava bitka odvija između Mozille i Microsofta jer Chrome ima više od 70 posto udjela, s tim da Google uživa iznimno veliko nepovjerenje korisnika u ovom trenutku, pa mnogi traže alternative njegovih proizvoda. Dok je za Search, Gmail, YouTube ili Android to teško pronaći, za browser svakako nije, ne može se pogriješiti ni s Edgeom ni Firefoxom...URL članka Microsoft Edge prestigao Firefox